Uddannelse på dagpenge


Uddannelse på dagpenge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med al respekt for, at bragesnakken skal luftes en gang om året, er det kun en mindre del af indholdet i de mange flammetaler 1. maj, der er langtidsholdbart.

Men det sker, at forslag med aktuel brugbarhed og substans finder vej blandt paroler, grillpølser og fadbamser. Som for eksempel da Helle Thorning-Schmidt i går lancerede ideen om at tilbyde ledige en uddannelse på højeste dagpengesats.

Tilbudet skal gælde de områder, hvor det offentlige vil mangle arbejdskraft, nu og ikke mindst i årene fremover. Sundhedssektoren og folkeskolen er de mest indlysende eksempler.

En sådan ordning vil selvfølgelig have den grundlæggende skævhed, at den stiller de studerende vidt forskelligt.

Mens en 19-20-årig student må uddanne sig til sygeplejerske for SU og måske lidt løst arbejde af og til, vil en 30-årig arbejdsløs maler kunne gennemføre samme uddannelse under klart mere favorable vilkår.

Denne forskelsbehandling er ikke køn. Men den økonomiske ulighed i uddannelsen skal vejes op imod, at sundhedsvæsenet frem til 2015 vil mangle flere og flere ansatte - og her taler vi om tusinder af ubesatte job. Ikke mindst ubesatte sygeplejerskestillinger.

Dette rekrutteringsproblem vil Helle Thorning-Schmidts forslag langtfra fjerne. Dels fordi ledigheden heldigvis endnu ikke er særlig høj, selv om oppositionen råber den op til at være alarmerende, og dels fordi mange ledige med en fortid på en traditionel arbejdsplads næppe ser sig selv som sygeplejersker.

Men noget - lidt eller meget - vil en dagpenge-uddannelse afhjælpe. Og det må på bundlinjen være afgørende.

Skal en sådan særordning give mening, skal den dog kun gælde de områder, som samfundet har pligt til at få til at fungere. Og dermed også pligt til at styre. Der skal være personale nok på sygehusene, og der skal være lærere nok i skolerne.

Det vil dermod være et farligt skråplan at udvide ordningen til at omfatte uddannelser, der typisk fører til job i det private erhvervsliv.

For mens nagelfaste beregninger viser, hvor mange sygeplejersker der vil mangle i 2012, er det umuligt at beregne et tilsvarende tal for eksempelvis ingeniører. Hvem ved, hvornår finanskrisen slutter og eksporthjulene igen begynder at dreje hurtigere?

Der er naturligvis i rød stue almindelig opbakning til forslaget fra Socialdemokraternes formand. Mere interessant er velvilligheden fra De Konservative. I første omgang, fordi det er befriende, at VKO-blokken ikke pr. automatik plaffer ned, hvad oppositionen sender op.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) er dog afvisende. Støjberg foretrækker "individuelle uddannelsesplaner", hvilket kan være udmærket, men det ene behøver vel ikke at udelukke det andet?

I øvrigt har beskæftigelsesministerens nedadvendte tommelfinger en snert af bureaukrati, som man formodede, at en borgerlig-liberal regering for længst havde gjort op med.

Det er vel stadig sådan, at mennesker og løsninger tæller højere end et system, der kun har den kvalifikation, at det er indført?

Uddannelse på dagpenge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce