Ud at se med ATP


Ud at se med ATP

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

GØR DET, du er bedst til. Det er ikke bare en del af et godt brugt reklameslogan. Det er også et råd, som det offentlige Danmark bliver nødt til at tage til sig.

Det har for eksempel vist sig, at det offentlige ikke er god til at eje jernbaneskinner. Vi må konstatere, at det politiske system og vælgernes fokus bare ikke er indrettet til det. Skinner og signaler bliver ikke vedligeholdt og udskiftet, infrastruktur, der er opbygget gennem generationer, forfalder.

Som sædvanlig koster det meget mere at udskifte materiellet, når det hele er brudt sammen, end en løbende renovering havde gjort.

Og en endnu større regning må betales af arbejdsgivere, privatpersoner og DSB, for de millioner af timer, der er gået til ventetid, men skinnerne bliver nødtørftigt flikket sammen.

Pensionskassen ATP har tilbudt at overtage skinner og signaler og derefter leje dem ud til staten. Tilbuddet har fået en forholdsvis velvillig modtagelse, fordi problemet er så stort og synligt.

DET MÅ ÅBNE øjnene på offentlighed og politikere, at staten er så uansvarlig en ejer af noget så værdifuldt og fundamentalt som vores jernbanenet. Erkendelsen bør sætte det helt store spotlys på, hvilke ejendomme og anlæg, som kommuner, regioner og stat egentlig skal eje selv.

Odense Kommune er selv i gang. Det store byggeri af et musikhus midt i byen bliver ikke kommunalt ejet og skal ikke finansieres på den sædvanlige måde.

Det skal bygges, ejes og drives af private, og pengene til byggeriet skal lånes i private banker. Til gengæld får kommunen huset stillet til rådighed for de kulturaktiviteter, som en kommune kan have behov for at arrangere.

MUSIKHUSET bliver et at de første Offentlige Privat Partnerskaber i Danmark. Vildbjerg Skole i Vestjylland er ved at blive bygget, og det er besluttet at lade private bygge og drive en motorvej mellem Aabenraa og Sønderborg, samt Rigsarkivet i København.

Det er en begyndelse, men det er en meget spinkel begyndelse.

TAL FRA ENGLAND viser, at de byggerier, der opføres i et partnerskab, afleveres til tiden og til den fastsatte pris. Desuden kan samfundet spare 15 procent på projekterne. Besparelsen kommer over 30 år, for fordelen ved at lade private stå for skoler, musikhuse og rådhuse er netop, at de har en længere horisont end politikernes fire-årige valgperiode.

Alligevel er flere af de store danske entreprenører ved at opgive Offentligt Privat Partnerskab. De danske politikere sender alt for få projekter af den type på markedet. Det betyder, at de private virksomheder ikke har råd til at specialisere sig i den særlige forretningsform.

Konsekvensen kan blive, at vi må hænge fast i den gamle model, hvor mere populistiske politiske hensyn underminerer jernbanenet, kloakker og kommuneskoler.

DERFOR MÅ det offentlige gå i gang med at følge Odenses eksempel. Og start gerne med at sælge jernbanen, så vi kan komme ud at se med ATP.

Ud at se med ATP

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce