Ud af busken, Gade


Ud af busken, Gade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad er op, og hvad er ned i den seneste sag, som på ny har gjort Forsvarsministeriet til genstand for pinlig opmærksomhed? Det er ikke et spørgsmål, der er let at besvare, i hvert fald ikke så længe de parter, der kan bringe klarhed i denne mudrede affære, holder kortene tæt inde til kroppen.

Mange er sikkert allerede stået af. Sagen er flere år gammel og blev dengang opgivet, fordi man skønnede, at den ikke var mulig at opklare. Teoretisk kunne flere hundrede mennesker være årsag til lækagen.

Men sagen var og er alvorlig nok. At lække oplysninger om at forsvarets elitesoldater, Jægerkorpset, skulle sættes ind i Irak, kunne koste danske soldater livet. Derfor var den daværende forsvarschef, general Jesper Helsø, da også oppe i det røde felt. Men sagen blev altså henlagt.

Nu er den så dukket op igen, fordi flere siger, at det var forsvaret selv, der lækkede oplysningerne, blandt andet til TV2. Det siger TV2’s Kaare R. Skou, og det mener filminstruktøren Christoffer Guldbrandsen, kendt fra sin omstridte film om Afghanistan. Han udpeger forsvarsministerens pressechef, Jacob Winther, som den skyldige.

Nu er det så SF og Jacob Winther, der er oppe i det røde felt. SF har meldt ministeriet til politiet, og Winther har truet med - men ikke anlagt - en injuriesag imod Guldbrandsen. Men foreløbig har kun politiet bebudet at ville foretage sig noget. Winther og forsvarsministeren forholder sig passive. Søren Gade siger, at han gerne vil hjælpe politiet, men ellers lægger han armene over kors.

Den går ikke! Denne sag er ikke et snævert personopgør, men et spørgsmål om befolkningens tillid til forsvaret og dets ledelse. I en situation, hvor Danmark reelt ikke har et forsvarsministerium, men et krigsministerium, er spørgsmålet om tillid altafgørende. Jægersagen sled hårdt på forsvarets omdømme. Der er brug for alt andet end en ny, pinlig sag.

Søren Gade siger, at opgøret mellem Guldbrandsen og hans pressechef er en privat sag. Det er ikke rigtigt. Gade har selv et desperat behov for, at hans pressechef bliver renset.

Søren Gade tror, at Jacob Winther er uskyldig, for det har han sagt. Det er ikke nok; mistanken må totalt fjernes. Sker det ikke, har både Jacob Winther og Søren Gade et problem.

Derfor må opfordringen til Søren Gade være, at han overvinder sig selv og presser sin spindoktor til at anlægge den injuriesag, han har bebudet, så vi får at vide, om Christoffer Guldbrandsen har en rygende pistol, eller om påstanden ikke holder i byretten. Winther har alt at vinde og intet at tabe, for anlægger han ikke en sag, vil mistanken uvægerligt klæbe til ham. Han vil umuliggøre sin egen fremtid og tilføje sin minister så alvorlige skrammer, at Gade næppe vil kunne fortsætte på sin post.

I givet fald må politiet gå til biddet. I mange sager må man afhøre en stor personkreds, og i denne ved man jo, hvor man skal begynde, nemlig i ministeriets top.

Alle venter i øjeblikket på alle. Men tiden er ikke længere til at lurepasse.

Er der ikke skabt klarhed, før statsministeren engang vender hjem fra sin familieferie, bør det første, Lars Løkke Rasmussen foretager sig ved gensynet med sit kontor, være at kalde sin forsvarsminister til en kammeratlig samtale.

Ud af busken, Gade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce