USA skriver historie


USA skriver historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når amerikanerne i morgen tirsdag går til valg, vil de skrive historie uanset udfaldet.

For første gang vil de kunne vælge en sort som USA's præsident. Alle 43 tidligere præsidenter har været mænd, og alle hvide. Ingen kvinder har heller kunnet bryde den hvide mands monopol på nøglerne til Det Hvide Hus.

Hvis meningsmålingerne taler bare nogenlunde sandt, vil det magtfulde embede bliver overgivet til Barack Obama som afløser for George W. Bush. Hermed kan borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther Kings legendariske tale "I have a Dream" endelig gå i opfyldelse.

Barack Obama er blot den seneste af en række sorte politikere, der har sat deres præg på amerikansk politik. Mest kendte ude i verden er de to udenrigsministre Colin Powell og Condoleeza Rice. I sportens verden, i medierne og i kulturlivet har sorte vist sig som rollemodeller for de millioner af sorte, der lever på skyggesiden i USA, i slumkvarterene, fængslerne eller bagerst i jobkøerne. For dem vil Obama som præsident være et lys i en ellers mørk hverdag.

Obama har i den lange opslidende valgkamp givet ikke blot afro-amerikanerne, men også de mange fattige hvide og ikke mindst de unge håb og tro på, at der kan skabes et andet Amerika, end det George W. Bush har efterladt sig. "Change we need" har været hans slogan, og det er netop ønsket om forandring, der har skaffet ham førertrøjen med op til ti procentpoint over McCain.

Finanskrisen har været valgkampens altoverskyggende tema. Energi-krise, det globale klima, ja selv terrorbekæmpelse er blevet sat i skyggen af den økonomiske krise, som har slået bunden ud af boligmarked, pensionsopsparing og pengepungen hos millioner af amerikanere. Hverken John McCain eller Barack Obama har patentløsninger ud af krisen, men selv hos republikanske kernevælgere er der tro på, at Obama vil være den bedste til at vende den kuldsejlede skude.

Trods sin manglende udenrigspolitiske erfaring har han leveret klare budskaber og visioner om "Verden ifølge Obama." Han er tilhænger af bløde magtmidler, stille diplomati og øget samarbejde i FN. Han vil gradvist trække USA hjem fra Irak, og i Afghanistan har han ikke afvist muligheden for dialog med fjenden. Endelig vil han genskabe tillidsforholdet til Europa, som han ganske rigtigt siger har fået dybe ridser i George W. Bush-tiden.

Da Obama halvvejs i valgkampen duellerede med Hillary Clinton om nomineringen, havde McCain og Republikanerne håbet, at det ville efterlade et svækket og splittet Demokratisk parti. Det skete imidlertid ikke. Med sikker hånd har den 47-årige jurist og senator holdt samling på tropperne, så han her ved målstregen står med et enigt parti i ryggen.

Hvis Barack Obama som ventet vinder valget, vil han stå foran sin næste store udfordring: At lede landet gennem krisen, og udnytte den dynamik og optimisme, som er indbygget i USA. Det kræver handling, mod, overblik og gode medarbejdere. Den sorte senator har i valgkampen bevist, at han har disse redskaber i hånden.

Resume:

The winner

Den sandsynlige vinder af præsidentvalget, Obama, står over for store udfordringer. Men han har i valgkampen vist, at han har de nødvendige redskaber.

USA skriver historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce