Truslen mod OUH


Truslen mod OUH

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sundhedsstyrelsen synes godt i gang med at hjælpe finansministeren med at finde nogle af de mange milliarder, som han skal bruge for at redde den truede danske økonomi. For hvis meningen er, at Odense Universitetshospital mere eller mindre skal udhules og udsultes, er der ingen umiddelbar grund til at bygge et nyt supersygehus tæt på universitetet. I så fald kan OUH lige så godt blive liggende, hvor det er - og så er der sparet 6,3 milliarder kroner. Penge, som regeringens eget ekspertudvalg i øvrigt har anbefalet til formålet.

Om det så også går sådan, er det for tidligt at fastslå. Men faresignalet er unægteligt hejst i et internt dokument, som Sundhedsstyrelsen har udarbejdet, og som først bliver officielt den 28. februar. Heri er der lagt op til at fjerne en række specialer fra Odense, blandt andet hele nyretransplantationscentret - og flere af de læger, som avisen de seneste dage har talt med, frygter, at Sundhedsstyrelsens plan kan blive begyndelsen til enden for OUH som universitetshos­pital, og at også medicinstudiet på Syddansk Universitet kan komme i fare.

Det lyder jo langtfra godt - og særligt lyder det skidt, hvis der er hold i påstandene om, at Sundhedsstyrelsen principielt kun har øje for København og Århus - altså Rigshospitalet og universitetshospitalet i Skejby - og derfor bevidst går efter at underminere OUH og andre større sygehuse, som ikke lige falder i styrelsens smag.

I forvejen er det dybt problematisk - omend det er et sidespring, som Sundhedsstyrelsen er uden skyld i - at der går højt specialiserede hjertelæger rundt i Odense, som ikke har nok at lave, fordi patienterne i stedet henvises til et privat hjertecenter i Varde. Det betyder både tab af rutine og ekspertise - og dårlig udnyttelse af skattepengene. Dispositionen kunne forstås, hvis lægerne i Varde var bedre og dygtigere end dem i Odense - men det er ikke tilfældet. Grunden er derimod, at Region Syddanmark har overtaget en gammel aftale fra det daværende Ribe Amt. Den bør vist genforhandles.

I det hele taget er det kvalitet og hverken gamle aftaler eller lokalpatriotiske briller, der bør være nøgleordet i det danske sundhedsvæsen.

De tider er forbi, da lokalsamfundene gik i protestmarcher for at bevare det lille, lokale sygehus. I dag søger folk, der bliver alvorligt syge, den bedste behandling, uanset hvor i landet den fås - og Danmark er heller ikke større, end at det er rimeligt at se på sygehusene under ét. Altså de af dem, der er højt specialiserede, og som kan tilbyde behandlinger, der ikke findes hvorsomhelst.

Så hvis Sundhedsstyrelsen kan dokumentere, at andre end OUH er langt bedre til nyrer, til hjerter, til kræft eller til noget helt fjerde, er der naturligvis faglig fornuft i at samle ekspertisen et andet sted. Ligesom ekspertisen på et givet område bør samles i Odense, hvis det er her, man har vist de bedste resultater. Eller i Aalborg. Hvor det nu er.

Er Sundhedsstyrelsen derimod blot ude på at tilgodese egne favoritter som Rigshospitalet og Skejby, har man en dårlig sag. I så fald er planen om at udhule OUH og andre af landets hospitaler ikke båret af saglighed - og i så fald må det bliver en politisk opgave et standse den.

Og foreløbig synes materialet ikke overbevisende.

Truslen mod OUH

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce