Trumfkortet


Trumfkortet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DET ER Andersens fødselsdag - H.C. Andersens, hvis nogen skulle være i tvivl. I dag for 197 år siden fødtes han i vor fynske hovedstad.

Det ville være forkert at sige, at han siden er blevet fejret. Faktisk skal vi op til den nyeste tid, før der for alvor blev gjort stads af ham.

Men nu sker det, og hvert år op til 200-årsdagen i 2005 sker det med stigende styrke. Programmet for dagens begivenheder har aldrig været så omfattende som i år.

DET HAR FLERE årsager. Den vigtigste er, at Odense Kommune omsider har fundet sine ben og både indstiftet en international H.C. Andersen-pris og oprettet et særligt HCA-sekretariat. Dette sekretariat skal dels koordinere de kræfter, der er optaget af den gamle digter. Dels - og navnlig -forberede den store dag om tre år.

Koordineringen er vigtig. Mange private kredse og foreninger er engageret - fra det gamle H.C. Andersen-samfund til den nye HCA-priskomité. H.C. Andersens forskningscenter ikke at forglemme. Det kan måske for en dynamisk person som HCA-sekretariatets leder, Lars Seeberg, forekomme besværligt. Men det er jo netop denne fascination af H.C. Andersen hos både almindelige mennesker og forskere, der gør ham til trumfkortet, ude som hjemme.

SPØRGSMÅLET er så, om vi forstår at spille dette trumfkort. Vil det lykkes os at præsentere digteren i fuld figur ved hans 200-årsdag på en sådan måde, at det bringer Danmark og Odense på det kulturelle verdenskort som et moderne og kulturelt visionært land, som sekretariatsleder Lars Seeberg har formuleret det.

Med den afmagringskur, som den nye regering har sat kulturen på, er opgaven jo ikke blevet mindre. Og Seebergs tanker om, hvordan opgaven kan løses, kendes kun i skitseform. Ifølge skitsen er der tale om et så stort og flot projekt, at man næsten bliver svimmel. Den hele verden skal sættes på den anden ende.

Hermed ikke være påstået, at der er tale om et fantasiprojekt. Fynboer synes jo på den ene side, at de er noget helt enestående, men krymper sig samtidig, når store ord og projekter luftes. Vi fynboer er gode til at punktere balloner - og bagefter ærgre os over, at vi gik i for små sko.

BALLONER er vigtige, men sandsække til at holde dem på jorden er også nødvendige.

Sandsækkene er i dette tilfælde de millioner, fejringen i 200-året vil kræve. Det er mange, flere end 200, som dels skal komme fra den danske stat, dels fra EU og sidst, men ikke mindst, fra private fonde. Om det vil lykkes, ved ingen. Men forhåbentlig har Lars Seeberg både mindre ambitiøse projekter i skuffen og en ansvarlig kreds bag sig til at tænke tanker med.

ODENSEHAR allerede spyttet pænt i bøssen, hvad nogle har haft ondt af. Det er kortsynet. I H.C. Andersen har vi en virkelig trumf. Men skal stikket tages hjem, kræver det, at trumfen spilles med omtanke.

Trumfkortet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce