Tillykke til Europa


Tillykke til Europa

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SCHENGEN

Fra i morgen træder Schengen-aftalen i kraft for Danmark og det øvrige Nordens vedkommende. Det vil sige, at grænserne forsvinder - ikke de sproglige og kulturelle og dermed nationale grænser, som ingen aftaler kan ændre. Men de statslige skillelinjer, vi kalder statsgrænser, og som hidtil ”med farver og med pæle” har forhindret eller i hvert fald gjort det besværligt for mennesker og varer at komme fra et land til et andet inden for det europæiske fællesskab.Det er en milepæl i Europas historie, og umiddelbart skulle man tro, at alle var glade og parat til at lade champagnepropperne springe, men sådan er det ikke, hvad blot et enkelt blik på nyhederne i specielt de elektroniske medier viser. Der er næsten ikke grænser for de betænkeligheder, der diskes op med. Kan det tænkes, at nogle ligefrem spekulerer i, at de frygtede problemer nu også skal indtræffe? Når mange er usikre, hænger det sammen med, at statsgrænserne er stærkt symbolladede. At kunne vogte sine grænser og bestemme, hvem der kommer ind og ud giver tryghed, mener vi. Men det er en illusion. Som så meget andet, er kriminaliteten - i hvert fald den alvorlige - blevet international. Den finder andre veje end de autoriserede grænseovergange. Benyttes de, er falske papirer og pas ikke et problem. Det er de fredelige grænsegængere - pendlere og turister - der generes.

Det er frygten for illegale indvandere og EU, der rumsterer, og som venstrefløjen og Dansk Folkeparti nu skamløst udnytter.

Man overser, at der nu i en menneskealder har eksisteret en nordisk pasunion, og at det ikke har skabt problemer. Kulturgrænserne er ikke blevet svækket, og politiet er ikke blevet dårligere til at håndtere problemerne.

I kampens hede glemmer modstanderne, at Schengen-samarbejdet har eksisteret siden 1985, og at det ikke har skabt de store problemer, som nu fremmanes. Tankevækkende var et indslag, som TV2-nyhederne forleden bragte fra en lille by ved den hollandsk-tyske grænse, hvor grænsen gik midt gennem gaden - som ved Rudbøl i Sønderjylland. Det har ikke forrykket kulturgrænsen mellem tyskere og hollændere. Men det har lettet den daglige kontakt.

Glemmes må det heller ikke, at mulighederne for at rejse frit kombineres med et edb-baseret informationssystem, det såkaldte SIS,lige som man også på andre måder vil styrke det internationale politisamarbejde. Det sker for at sikre en hurtig og sikker udveksling af oplysninger mellem medlemslandene og dermed en større mulighed for at tilbageholde lovovertrædere.

Schengen-samarbejdet kan ikke standse den ulovlige indvandring, selv om kontrollen ved Schengen-landes fælles ydergrænse styrkes.Men myndighederne i de femten lande vil gennem et intensivt samarbejde og gennem moderne teknologi være bedre rustet, end grænsepolitiet hidtil har været.

Skulle der endelig opstå et aktuelt problem, er der mulighed for midlertidigt at sætte aftalen ud af kraft. Foreløbig er der grund til at sige tillykke til Europa - altså til os selv. Schengen betegner en lykkelig udvikling i Europa.

Tillykke til Europa

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce