Tilliden til politiet


Tilliden til politiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Færre mandskabstimer ved skrivebordet og tilsvarende flere uden for politigården - derude, hvor politiet er synligt for borgerne og kan yde en hurtigt indsats ved eksempelvis trafikulykker, voldelige overfald og røverier.

Mindre papirarbejde og mere service var ét af de væsentligste formål med politireformen, der trådte i kraft ved årsskiftet, altså for snart trekvart år siden.

Er formålet opfyldt? Det er, mildt udtrykt, meget svært at tro. I hvert fald er der indlysende grunde til, at stadig flere fynboer har den modsatte opfattelse - at politireformen ikke fungerer, og at ledende politifolk - ikke kun på Fyn, men generelt - forsøger at dække over manglerne.

I Lohals på Nordlangeland har borgerne taget konsekvensen af, at Fyns Politi afviste at rykke ud, da en 63-årig mand blev overfaldet - skønt manden kontaktede politiet og bad om hjælp, mens overfaldet stod på.

Som det galgenhumoristisk hedder i snakken på havnen, kommer politiet kun til Lohals, når politichefen forbereder et besøg af Dronningen og siden ledsager regenten, og derfor har en snes borgere nu dannet en telefonkæde. Dette beredskab aktiveres for at dæmme op for voldelige episoder og anden offentlig uro.

Skønt telefonkæden har snert af selvtægt, sender initiativet et signal, som ledelsen af Fyns Politi i positiv ånd bør tage særdeles alvorligt: Der er borgere i ikke mindst yderområder, som ikke længere stoler på politiet. Hvilket bør føre til spørgsmålet: Hvordan genopretter vi tilliden?

Indtil nu har politicheferne forsvaret politireformen med en næsten enestående loyalitet. Måske naturligt nok, fordi den i stor udstrækning har netop den udformning, de selv anbefalede til daværende justitsminister Lene Espersen (K).

Men ikke nok med, at pressen i de seneste måneder har bragt talrige eksempler på svigt og fejlvurderinger i politiets vagtcentraler. Berlingske Tidende har også påvist, at politiet i København har undladt at registrere sager, de ikke agtede at gøre noget ved. Og senest kommer så en vicepolitikommissær i Svendborg med en - nu lidt modereret - anklage om, at politiet fusker med anmeldelsestidspunkter for at pynte på udrykningstiden.

Om der er tale om systematisk snyd eller et par menneskelige fejl må foreløbig stå hen, men lægger man hele molevitten sammen, tegner der sig et skønmaleri, som er langt fra de faktiske forhold, hvad angår betjening af borgerne.

Det kunne være forfriskende, hvis Fyns Politis ledelse ville gå i offensiven og melde ærligt ud.

Hvis Fyn er bedre dækket med politifolk i marken end tidligere, må det kunne dokumenteres med tørre tal.

Hvis det endnu ikke er tilfældet, hvornår kan fynboerne så regne med, at forbedringerne er gennemført?

Hvis de gode hensigter med reformen ikke kan indfries, er det så ikke på tide at melde det ud til politikerne, primært justitsminister Mikkelsen? Politireformen er ni måneder gammel. En så lang indkøringsperiode ville aldrig gå an i det private erhvervsliv.

Tilliden til politiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce