Til lykke, Serbien


Til lykke, Serbien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med anholdelsen af Radovan Karadzic i går i Beograd er Serbien for alvor ved at gøre op med sin fortid og dermed rykke det øvrige Europa betydeligt nærmere. Anholdelsen er en sejr for de demokratiske kræfter, der blev styrket ved valget af nyt parlament og ny præsident for nylig. Der er derfor god grund til at ønske Serbien til lykke.

Tretten år er der gået, siden den formodede krigsforbryder - dømt er han jo ikke - burde være anholdt tillige med hans hærchef, Ratko Mladic, der er anklaget for samme forbydelser - om ikke større i omfang end Karadzic.

Det er uhyggelig mange i Serbien, der har holdt hånden over dem. Måske har der også været hemmelige aftaler med USA og Frankrig, sådan som rygterne vil vide. Det vil vi formentlig få mere at vide om, når og hvis Karadzic udleveres til videre retsforfølgelse ved den internationale domstol i Haag. Hvad Dansk Folkeparti, der altid har talt serbernes sag, ganske vist ikke mener bør ske. Karadzic skal for en serbisk domstol, siger Søren Espersen. Men det standpunkt deles forhåbentlig ikke i Beograd. Opgøret med Karadzic og Mladic er ikke et internt serbisk anliggende men et opgør, der i høj grad vedrører hele det gamle Jugoslavien og det internationale samfund, der engagerede sig stå stærkt i den ulykkelige krig.

Når der er en grund til at lykønske Serbien, er det ikke kun på grund af anholdelsen, men også fordi, det var serberne selv, der foretog den. Det ville have været ulykkeligt, hvis andre nationaliteter havde været indblandet.

Aktionen har allerede fremkaldt voldsom vrede i landet, og der er ingen tvivl om, at regeringen og de implicerede myndigheder også i de kommende uger vil blive voldsomt kritiseret .

Men der er grund til at tro, at de vil stå fast, og at der sker en udlevering til Haag. Kun ved en fast holdning kan Serbien blive en del af EU, som så åbenlyst er i landets interesse. Det var i denne sammenhæng klogt af udenrigsminister Per Stig Møller straks ved meddelelsen om anholdelsen at sige, at vejen til EU nu var banet.

Men anholdelsen er ikke blot en sejr for demokratiske kredse i Serbien. Det er også en sejr for retsfølelsen hos de mange bosniere og andre, der har været ofre for Karadzics forblændede nationalisme og de forbrydelser, den førte med sig.

Der er lang vej til forsoning på Balkan. Det var jo ikke Karadzic og Mladic, som den enkelte bosnier stod ansigt til ansigt med, men ofte naboen. Og hvordan komme videre i forhold til ham?

Men et skridt på det overordnede plan er taget, når de formodede ansvarlige nu stilles til regnskab.

Skal Balkan komme videre, lære af historien og tro på, at også retfærdigheden har en chance, er opgøret med Karadzic en nødvendig forudsætning.

Til lykke, Serbien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce