Til lykke, Europa


Til lykke, Europa

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så lykkedes det! 57 år efter Hitlers fald og 13 år efter jerntæppets blev den anden verdenskrigs spor endelig slettet.

Det holdt hårdt, fordi det lange forløb har tæret på visionerne om fred og frihed. I stedet har kræmmermentaliteten bredt sig og det traditionelle feltråb lydt:Hvem skal nu betale?

INDIMELLEM har det været næsten pinligt. Den støtte, det nuværende EUs 10 rige lande yder de 15 fattige, der nu lukkes ind i varmen, er procentvis kun halvt så stor som den støtte, USA ydede Europa efter krigen.

Derfor var det rimeligt, at EU i aftes, umiddelbart før klokken faldt i slag, fandt nogle ekstra penge til først og fremmest Polen

Nemt var det ikke. Som EU-formand havde Anders Fogh Rasmussen en bunden opgave, fordi han skulle spille de kort, der var givet - og derfor i slutfasen måtte have sit mandat fornyet. Det fik han, og både med hensyn til Polen ogTyrkiet trak han de nødvendige kompromiser i land. Danmark har fået en statsmand.

Statsministeren må selvfølgelig dele palmerne med tidligere formandskaber, med EUs kommissær for udvidelse, Günter Verheugen, og med embedsmandsværket med den danske chefforhandler, Poul Skytte Christoffersen, i spidsen. Men æren tilfalder først og fremmest Fogh Rasmussen og hans to sekundanter, udenrigsminister Per Stig Møller og europaminister Bertel Haarder.

OGSÅ DET DELIKATE problem, som Tyrkiet udgør, blev løst gennem et rimeligt kompromis. Landet overspillede sine kort, og præsident Bush optrådte som en elefant i en glasbutik ved at blande sig i, hvem europæerne skulle optage i deres klub.

Tyrkiet kunne ikke forvente at blive bedre stillet end EU-familiens fattige fætre mod øst. Det er blevet anerkendt som ansøgerland og må nu vise, at det hører hjemme i det europæiske fællesskab. Det var klogt, at landet ikke gjorde sig yderligere ud til bens ved at nægte NATO at udlåne mandskab til EUs nye udrykningsstyrke. En yderligere prøvesten vil blive Tyrkiets holdning til Cyperns genforening.

NU FORESTÅR hverdagen. Tyrkiet skal ruste sig til den eksamen, landet skal op til om to år. Og de 10 nye lande skal væbne sig med tålmodighed. Det var ikke Paradisets port, der uden videre blev åbnet i København. Tror de nye det, er der ikke blot risiko for, at en eller flere folkeafstemninger tabes, men også for frustration og skuffelser, måske social uro.

Også for den danske regering bliver det hverdag. Foruden hjemlige problemer - skatten! - skylder regeringen befolkningen et klart bud på, hvordan den forholder sig til de omfattende skitser for et nyt Europa, der er lagt på bordet. Herunder hvad den vil stille op med de danske forbehold.

MEN HER OG NU er der grund til, at alle europæere ønsker hinanden og deres gamle verdensdel et stort til lykke.Efter topmødet: Snart bliver det hverdag igen, også for den danske statsminister. Men lige nu bør alle i Europa ønske hinanden til lykke.

Til lykke, Europa

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce