Taburet- spillet


Taburet- spillet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Endnu er det kun forpostfægtningerne, vi har set i Statsministeriet. For alvor er de ikke begyndt at bide til bolle - Pia Kjærsgaard og Naser Khader og hvem der ellers går ud og ind ad statsministerens dør i disse dage. Man føler hinanden på tænderne, næppe mere. I dag holder Venstre et forkortet landsmøde, og i næste uge er det de andre partiers tur til at komme til kaffe. Først da vil der for alvor ske noget.

Der vil være lidt drama hen ad vejen - som nu i går, da Khader igen spillede med musklerne og truede med at ville stå frit, hvis der ikke blev fundet en fornuftig asylløsning - men et godt gæt er, at statsministeren får hittet de rette formuleringer, så både Pia Kjærsgaard og Naser Khader en gang i næste uge kan forklare, at de begge har sejret.

Herefter vil Fogh og Bendtsen gå i enerum og tage en dyst om deling eller sammenlægning af ministerier - og om, hvordan posterne skal fordeles. Formentlig skal De Konservative tilgodeses, fordi de holdt skansen, mens Venstre gik seks mandater tilbage. Det kan betyde en K-minister mere. Eller tungere ministerier til De Konservative, nu en anden handels­vare - posten som Folketingets formand - går til finansminister Thor Pedersen fra Venstre og ikke til den konservative Helge Adam Møller.

De Konservative har et stærkt ministerhold, men sandsynligvis er udenrigsminister Per Stig Møllers ambitioner mættet, så han gerne ser et mindre ministerium med færre rejsedage. Måske ønsker han endda helt at forlade regeringen. Sker det, skal Bendt Bendtsens finde en anden social-konservativ, og det kunne være partiets næstformand, Frederiksberg-borgmester Mads Lebech.

Internt i partiet er denne balance vigtig, fordi der fortsat er to strømninger med hver sin formandskandidat. Connie Hedegaard, der tilhører Per Stig Møller-fløjen, og Lene Espersen, der i sin tid hørte til Engells støtter. En overgang mente man, at de begge aspirerede til udenrigsministerposten, men så højt som klimaet er kommet på dagsordenen, ønsker Connie Hede­gaard næppe at skifte.

Med Rikke Hvilshøjs overraskende ønske om at forlade Integrationsministeriet skal Fogh nødvendigvis finde en ny minister. Men han vil utvivlsomt også rykke om på de bestående. For eksempel skal sundhedsområdet styrkes og vil sikkert få sin egen politiske chef.

Lars Løkke Rasmussen har gjort det dygtigt som både indenrigs- og sundhedsminister. I betragtning af, hvor mange problemer der knytter sig til begge hans områder, har han vist fremragende evner, både som politiker og administrator. Og ligesom den ikke mindre dygtige Søren Gade, forsvarsministeren, ejer han den rundhed som menneske, som deres chef savner.

Lars Løkke har i årevis været betragtet som Venstres kronprins, og det er han stadig - med skatteminister Kristian Jensen som eneste konkurrent. Så hvis Lars Løkkes position yderligere skal befæstes, er det logisk at gøre ham til finansminister efter Thor Pedersen. Ud over at tænke på den næste regering må både Fogh og Bendtsen nemlig også spekulere i deres efterfølgere.

Taburet- spillet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce