Sygehuse under pres


Sygehuse under pres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu er det ikke altid, at eksperters og offentlige topchefers dystre profetier skal tages helt for pålydende. Uden at anklage disse kompetente mennesker for bevidst vildledning, så indeholder alle deres skrækvisioner i medierne ét gennemgående budskab til de bevilgende politikere: Vi har for få ressourcer. Send flere penge.

Argumenterne varierer, og ordvalget er forskelligt, men i substansen er udsagnet ren automatpilot. Hvem er nogensinde stødt på citatet: Vi har sådan set penge nok. Vi skal bare stramme op og rationalisere.

Det er derfor ikke kun naturligt, men også nødvendigt, at politikere med magt over den offentlige pengekasse ikke fluks åbner låget, men begynder med at undersøge seriøsiteten af diverse nødråb. Skulle alle ønsker opfyldes, var bruttonationalproduktet hurtigt brugt tre gange.

Modsat er det også bekymrende, når ministre nærmest bagatelliserer advarsler fra chefer med ansvar for vigtige samfundsområder. Som det var tilfældet i avisen i går, hvor sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), signalerede en påfaldende afslappethed over for et par alarmklokker fra Odense Universitetshospital.

Ifølge OUH-direktør Jens-Otto S. Jeppesen er det tæt på at true patienternes sikkerhed, at højt specialiserede læger og sygeplejersker strømmer fra det offentlige sygehusvæsen over til privathospitalerne, hvor lønnen er betydeligt højere og arbejdstiden mere bekvem.

Ledende overlæge Niels Dieter Röck supplerer Jeppesen ved at påpege, at konkurrencen mellem offentlige og private sygehuse er ulige, hvilket bringer de offentlige sygehuses særlige forpligtelser - uddannelse, undervisning, forskning - under pres.

Til det henter Jakob Axel Nielsen sit standardsvar frem, nemlig at privathospitaler kun udgør en meget lille del af det danske sundhedsvæsen. Desuden opfordrer han regionerne og sygehusene til at "optimere" samarbejdet med privathospitalerne.

Svaret ligner altså til forveksling transportministerens, når det gælder bustrafikken: Få pengene til at strække og find selv ud af det.

Her kan man frygte, at sundhedsministeren er tonedøv. Jeppesens og Röcks advarsler er på ingen måde nye. Sundhedseksperter har i flere år sagt det samme - eksempelvis Region Syddanmarks sundhedsdirektør Jens Elkjær til denne avis.

At sundhedsvæsenet inden for de næste 10 år vil mangle op imod 8000 læger og sygeplejersker er således ikke løs snak, men udsagn, der bygger på velunderbyggede beregninger.

Denne tiltagende mangel er der flere årsager til, og private sygehuse skal ikke fremstilles som skurke. Privathospitaler har deres berettigelse som supplement - men på mere ligeværdige vilkår end i dag.

Lønnen kan det offentlige sundhedsvæsen næppe nogensinde konkurrere på, men det bør ikke afholde Jakob Axel Nielsen fra at handle, at problemet er speget og ikke kan løses med et snuptag. Blandt andet er det nærliggende hurtigt at finde ud af, hvordan sygeplejerskeuddannelsen kan gøres mere attraktiv.

Ministerens tilbagelænede attitude er ikke betryggende.

Sygehuse under pres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce