Sygehuse på lægejagt


Sygehuse på lægejagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er indtil nu geografien, der har fået mest opmærksomhed i debatten om fremtidens sundhedsvæsen. Konkret: Hvor skal de færre og større akutsygehuse placeres?

Men et større problem trænger sig nu mere og mere på: Hvordan skaffer man det personale, der skal behandle patienterne på de efter planen nye topmoderne sygehusmatrikler?

Advarsler fra bekymrede sygehuschefer og sundhedseksperter har der været mange af. Men indtil nu synes sundhedspolitikerne på Christiansborg at have vendt det døve øre til.

Først på sommeren bebudede Region Syddanmark et fremstød, der skal lokke tyske læger og sygeplejersker til fynske og sydjyske sygehuse, og generelt er manglen allerede nu så stor, at tvivlsomme bureauer forsøger at score kassen på at rekruttere indiske læger til Danmark.

Det etisk betænkelige i at hente læger i et land, hvor der i forvejen er lægemangel, er én side af sagen. Et andet aspekt er, at denne paniske lægejagt grundlæggende ikke løser problemet.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) må på banen med et forslag til, hvordan han og regeringen vil imødegå, at det danske sundhedsvæsen om seks-syv år vil mangle op imod 15.000 læger, sygeplejersker og andet plejepersonale - et tal, som professor i sundhedsøkonomi, Kjeld Møller Pedersen fremlagde i Berlingske Tidende i sidste uge.

Da Kjeld Møller Pedersen er regeringens rådgiver på sundhedsområdet, må man formode, at tallet ikke bliver anfægtet.

Der er flere grunde til den aktuelle lægemangel i det offentlige sygehusvæsen. For det første blev der for år tilbage uddannet for få læger, og dette underskud tager det mange år at rette op på.

For det andet har løn og arbejdsforhold stadig sværere ved at matche de vilkår, som privathospitalerne kan tilbyde. Typisk er lønnen der højere og arbejdstiderne mere bekvemme.

Skønt det langt fra skal være løsningen at genere privathospitalerne, så er spørgsmålet, om ikke tiden er inde til, at regeringen strammer kravene til de private sygehuse.

Når privathospitalerne har råd til at give deres medarbejdere en høj hyre, så må de også have råd til at behandle og operere patienter med komplicerede lidelser.

Eller, som alternativ, vedlægge en check, hvis patienten sendes retur til det offentlige sygehus.

Med andre ord: Som SF rigtigt påpeger i avisen i dag, så skal privathospitalerne ikke både have sugerøret i regionernes sygehuskasse og nøjes med at skumme fløden.

For at minimere manglen på personale må der sættes ind på to fronter. Det skal være mere attraktivt at arbejde i det offentlige sundhedsvæsen. Og det skal være mere tillokkende at tage en uddannelse, der retter sig imod et job i pleje- og sundhedssektoren.

Da regionernes muligheder er afhængig af statens bevillinger, kan regionspolitikerne i denne sag dårligt gøre andet end råbe vagt i gevær. Hvilket de også har gjort.

Det er regeringen, der må rykke.

Sygehuse på lægejagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce