Sygehus-striden


Sygehus-striden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis Sydfyn har en sygehusmafia - som jyderne i sin tid havde deres motorvejsmafia - kan man ikke påstå, at folketingsmedlem Erling Bonnesen fra Venstre er en del af den. Bonnesen, der ellers er opstillet og valgt i Svendborg-Langelandskredsen, er nemlig raget uklar med store dele af sit lokale bagland - måske også med sine vælgere - fordi han ikke agter at tage del i kampen for at bevare akutfunktionen på Svendborg Sygehus. Tværtimod. Akutgruppen i Svendborg tænker kortsigtet og snævert, og følelserne har taget over, mener han. Nu kræves han afsat som folketingskandidat som straf.

I dagens avis beskylder Erling Bonnesen Akutgruppe Sydfyn for sognerådspolitik og erklærer, at dét, han arbejder for, er det bedste sygehusvæsen for hele Fyn, uanset hvor man bor.

Et par principielle ting har Bonnesen ret i. Er man alvorligt syg, vil man derhen, hvor man får den bedste behandling. Danmark er ikke større, end at alle byer og alle sygehuse kan nås på kort tid - og enhver vil selvfølgelig helst behandles af en specialist, der har prøvet det mange gange før, end af én, der kun forsøger sig en gang om året. Følgelig behøver alle sygehuse ikke at rumme alt - og følgelig behøver hver region ikke at have hver sine specialister. Ét sygehus kan være ekspert i kræft, et andet i hjerter - og så videre. Alt dette lader sig meget vel styre fra centralt hold, hvorimod for eksempel de nye og større kommuner sammen kunne forvalte de mindre enheder, der tager sig af de ukomplicerede tilfælde.

I den model er regionerne ganske vist overflødiggjort - men det sker der ikke noget ved. Regionerne var et politisk kompromis i den seneste kommunalreform, så gode partifæller fra de gamle amter og de nedlagte kommuner ikke pludselig blev arbejdsløse. Men regionerne fik ikke lov til at opkræve skatter - og kan derfor, som netop set på sygehus­området, ikke bestemme noget, som regeringen og Folketinget ikke er enig i. Næppe nogen vil savne dem, den dag de er væk.

At dømme efter reaktionerne på Sydfyn er der heller ikke mange, der vil savne Erling Bonnesen, den dag han - måske - er væk.

Om det skal ende sådan, er i første omgang op til hans kreds - og i sidste ende vælgerne. Ifølge grundloven er intet folketingsmedlem bundet op på andre holdninger end sine egne, og hverken kredsen, borgmesteren i Svendborg, Akutgruppe Sydfyn eller nogen anden kan således pålægge Bonnesen at forfægte et synspunkt, som han ikke har. Hverken i sagen om Svendborg Sygehus eller i andre.

Erling Bonnesen kan således kun straffes på to måder. Hans kreds kan fyre ham som kandidat til næste valg - eller vælgerne kan, hvis han alligevel genopstilles, undlade at forny hans mandat. Vi må formode, at Bonnesen har kalkuleret med disse risici - og vi formoder, at det er hans egne synspunkter, han giver udtryk for i denne sag. Nok siger han i avisen i dag, at han ikke altid bakker partitoppens mening op - men det er nu heller ikke tit, han siger den imod. Og partitoppen vil afvikle Svendborg. Punktum, basta. Medmindre Dansk Folkeparti eller Socialdemokraterne - for regeringen skal jo finde et politisk flertal - pludselig stikker en kæp i hjulet.

Sker det, skal det blive spændende at høre, hvad Bonnesen så siger. Lige nu har han kastet sig ud på dybt sydfynsk vand. Men det er hans eget valg - og hans suveræne ret.

Sygehus-striden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce