Studehandlen


Studehandlen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Allerede da Anders Fogh Rasmussen for flere måneder siden vendte hjem fra ferie i det sydfranske, erklærede han, at Danmark naturligvis hverken ville eller kunne ignorere den omstridte dom fra EF-domstolen og dermed udfordre EU.

Det var et alvorligt svirp over fingrene til Dansk Folkeparti og Søren Pind og andre EU-skeptiske venstrepolitikere, der mente, at det ville være det rette svar.

Derfor er der intet mærkeligt i, at øvelsen for regeringen i de sidste måneder har været at efterleve dommen og samtidig tilfredsstille Dansk Folkeparti, så begge parter kunne gå ud og sige, at den danske udlændingepolitik fortsat er "fast og fair" - de to ord, der må være de mest brugte på Christiansborg i disse dage.

Det interessante er, at dommen ifølge alle eksperter ændrer dansk udlændingepolitik, som derfor ikke ligger fast, og at mange heller ikke finder den fair - specielt ikke efter de lunser kød, Dansk Folkeparti har fået for at sluge, at EU-retten altså står over dansk ret.

Det gør den, selv om mange også uden for Dansk Folkepartis rækker finder det urimeligt.

Derfor er det endnu engang vigtigt at understrege, at EF-domstolen er oprettet og accepteret gennem årtier af Danmark. Vi har endog medvirket til at styrke den.

Den dømmer på grundlag af en lovgivning - i EU-sproget kaldet direktiver - som i den aktuelle sag yderligere er bragt til verden, da en dansk minister sad for bordenden i ministerrådet.

Statsministeren kunne derfor med god grund anvende sit yndlingsudtryk, men nu vendt mod sine egne: Der er ikke noget at komme efter.

Med forliget står det fast, at Danmark retter ind. Danske statsborgere kan i kraft af deres EU-statsborgerskab efter et kort ophold i udlandet bosætte sig Danmark med en ægtefælle fra det fremmede.

Det vigtigste i forliget er, at det har Dansk Folkeparti nu erkendt. Men for at denne pille skulle glide ned, måtte der en del sukker til, hvilket i Dansk Folkepartis optik betyder stramninger.

De fleste af dem har ikke noget med den omstridte EF-dom at gøre og ville alligevel blive indført. En enkelt er rimelig nok, andre er komiske og på grænsen til det ondskabsfulde.

Sagligt set er bestemmelsen om, at ægtepar på overførselsindkomst nu skal arbejde endnu længere, før de kan få kontanthjælp, den alvorligste og har ikke uden grund rejst protester.

Politisk set er det mest interessante, at Dansk Folkeparti har aftvunget regeringen et løfte om, at partiet ved månedlige møder med integrationsministeren skal kikke lovgivningen - og dermed regeringen - i kortene. Vi skal sidde på ministerens skød, sagde Thulesen Dahl fornøjet.

Og sådan endte dette puniske slag ved, at der blev indgået en typisk politisk studehandel. I kraft af statsministerens evne til at mestre det politiske håndværk reddede VKO-flertallet livet.

Om det også gælder æren er en anden sag.

Studehandlen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce