Strejken uden ende


Strejken uden ende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så hengik endnu en dag, hvor regeringen forsikrede, at den følger situationen tæt, men at den ikke har planer om at gribe ind i den efterhånden historisk lange konflikt. Det ville nu klæde den, hvis den gjorde - skønt det selvfølgelig ville være endnu mere klædeligt, hvis både sygeplejersker og pædagoger erkendte, at de ikke kan komme længere og takkede ja til de senest fremsatte tilbud. Men det synes der ikke at være lagt op til, især ikke på sundhedsområdet, hvor formanden, Connie Kruckow, har lagt sig ubøjeligt fast på sine 15 procent. Seneste bud var, ifølge arbejdsgiverne, på 14,3 - og det er dog tæt på. Men Cruckow, der af sine medlemmer betragtes som en helt, og som skriver autografer, hvor end hun kommer frem, er ikke til at rokke. Man fristes til at mene, at den holdning nu ikke er særlig forhandlingsvenlig. Og det er vel, hvad der kræves, når man snakker overenskomst. Man forhandler.

Herfra skal lyde den ærlige indrømmelse, at vi havde ventet - og også fejlagtigt forudset - et regeringsindgreb for længst. Men vi kan da godt se taktikken:

1: Regeringen får demonstreret sin respekt for den særlige danske model, hvor parterne selv taler sig til rette uden politisk indblanding. Det er måske mest et symbolsk signal at sende, men alligevel.

2: Strejkekasserne bliver tømt. Ifølge Politiken har Dansk Sygeplejeråd måtte sælge obligationer og tage lån i sine ejendomme - og BUPL trues af noget, der ligner ruin, hvis og når kommunernes lockout af samtlige pædagoger effektueres fra på tirsdag. I forvejen er konfliktstøtten varslet neddroslet til dagpengeniveau. Og tomme strejkekasser er, set med regeringens og arbejdsgivernes øjne, et godt udgangspunkt for de næste overenskomstforhandlinger. Vi går efter at få tømt deres kasse. Og ja, vi har taget grovfilen i brug, sagde den kommunale chefforhandler ligeud i går.

3: Ved at forholde sig passiv får regeringen sendt den melding, at arbejdsmarkedets parter ikke mere kan spekulere i regeringsindgreb - hvilket uden tvivl vil øge forligsviljen i fremtiden.

Når dertil lægges, at det ansvarsfulde nødberedskab, som er etableret på landets sygehuse, i det store hele har fungeret tilfredsstillende, burde man måske havde forudset, at konflikten ville komme til at vare længere end som så. Først nu er regionernes chefforhandler, socialdemokraten Bent Hansen, begyndt at pibe og bede om et indgreb. Men da han i sit åbne brev til regeringen tilføjer, at ingen har lidt varig skade - hvilket nu ikke er helt korrekt; der var en mand fra Fyn, som døde - kan politikerne lægge armene over kors en stund endnu.

Med sin håndtering af konflikten har statsministeren nok en gang vist sig som taktikkens mester. Det må man jo beundre. Men omvendt må vi også mene, at nu er det nok. Vi har forstået det. Det er statsministeren, der bestemmer. Men nu bør han - hvis parterne ikke selv kan klare det - lade nåde gå for ret og stoppe strejkerne. Nok går vi mod sommer og dermed mod lavblus på både sygehuse og i institutioner - men det vil næsten være for frækt, hvis han pønser på at lade dem køre ferien med.

Strejken uden ende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce