Stop så den konflikt


Stop så den konflikt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De regionsansatte FOA-medlemmer sagde ja til deres overenskomst i går - men faktisk var det næsten at håbe, at det var blevet et nej. Så havde politikerne nemlig haft en god anledning til at sige, at nu er det nok og stoppe de tilbageværende konflikter. Men efter gårsdagens ja er det usikkert, hvor længe regeringen vil lade strejkerne løbe - og hvor mange liv der således risikerer at gå tabt. At det vil ske er næsten sikkert - som det skete for den 58-årige far og ægtemand fra Faaborg, som avisen fortalte om forleden.

Aksel Albertsens død må have gjort det klart for enhver, at konflikten har varet alt for længe - og hvor betænkeligt det er, at sundhedssektoren overhovedet har lov at strejke.

Det er jo ikke det samme, som når de ansatte nedlægger arbejdet på en dåsefabrik eller henne i hattebutikken. En sådan strejke går stort set kun ud over dåse- og hattefabrikanten, hvilket samfundet godt kan leve med. Men vi kan ikke leve med, at over en halv million patienter - altså hver tiende dansker - nu skønnes berørt af sundhedskonflikten, og at nogle af dem givetvis vil dø.

Vi skal derfor tillade os at gentage, hvad vi skrev forleden: Ved næste overenskomstforhandling må parterne seriøst diskutere, hvad sundhedssektorens arbejdstagere skal have for at opgive strejkeretten. På den måde kan medarbejderne få den løn, som de fortjener - og borgerne spares for nogle menneskelige omkostninger, som de ikke fortjener, og som er ude af trit med et moderne velfærdssamfund.

At konflikten har kørt så længe, er naturligvis først og fremmest parternes ansvar. De har haft masser af tid til at blive enige. Nu tager de så en sidste omgang - på mandag - og lykkes det ikke, er der kun én udvej. Det er det politiske indgreb, som regeringen hidtil har veget tilbage fra. Angiveligt i respekt for den berømmede danske model, hvor arbejdsmarkedets parter selv taler sig til rette uden politisk indblanding. Måske også med den lumske bagtanke, at jo længere konflikten varer, jo mere lænsede bliver strejkekasserne, og så har sygeplejerskerne - eller pædagogerne, for den sags skyld - ikke råd til at konflikte næste gang.

Men nu handler det ikke mere om den danske model og om slunkne pengekasser. Nu handler det om liv og helbred. Lægerne tør ikke længere afvise, at patienter på venteliste er truet på livet. Det siger sig selv, at situationen dermed både er uholdbar og ude af kontrol.

For en hvilken som helst regering er et indgreb i en arbejdskamp aldrig uden politiske omkostninger. Omvendt kan man sige, at hvis situationen fortsat får lov at flyde, vil det heller ikke være uden politiske omkostninger.

Så medmindre parterne selv finder en hurtig løsning, er der ingen vej udenom. Så må regeringen tage ansvaret. Og da et par af de store partier, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, selv var med til at puste til bålet ved at love store lønfremgange, som de alligevel ikke kunne indfri, ville det være klædeligt, hvis regeringen ikke skal hænge på indgrebet alene - men at hele Folketinget tager medansvar.

Stop nu den konflikt.

Stop så den konflikt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce