Stop det kommunale forfald


Stop det kommunale forfald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lederskribent Per Storm Madsen
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Det gælder biler, veje og bygninger. De skal vedligeholdes. Slitage og forfald stopper ikke, og reparationer og vedligeholdelse bliver blot dyrere, jo længere man venter.

Overraskende ny viden? Naturligvis ikke. Det er tværtimod almen kendt fakta, ingen vil være uenig i.

Overraskende er det derimod, at mennesker, der har stræbt efter og er blevet betroet at varetage skatteborgernes penge bedst muligt, ikke tager afsæt i dette princip. Senest har det vist sig, at Odense Kommune har et efterslæb på vedligeholdelse af kommunale bygninger på 200 millioner kroner. En af de mest medtagne bygninger er Højme Svømmehal, hvor luftkvaliteten nu er så dårlig, at det nærmer sig det sundhedsfarlige. Ifølge en teknisk chef er en nedbrydningsproces i fuld gang.

Om forfaldet i Odense er værre end i andre kommuner, skal lades usagt, men der er ingen tvivl om, at der i langt de fleste kommuner står kommunale bygninger, som alt for længe har trængt til en kærlig hånd. Generelt kan man roligt konkludere, at vedligeholdelse ikke er et område, som kommunalpolitikere prioriterer højt.

To medlemmer af Odense Byråd, Jane Jegind (V) og Brian Dybro (SF), indrømmede i avisen i går blankt det årelange efterslæb. Og en tredje, Anders W. Berthelsen (S), sluttede trop, om end hans erkendelse blev pakket lidt ind.

Med kommunalvalget forude siger det næsten sig selv, at alle tre Odense-politikere lovede at prioritere området højere fremover.

Brugerne af Højme Svømmehal og borgere i øvrigt, der benytter andre trængende kommunale institutioner, må så håbe, at de gode intentioner er langtidsholdbare. For fristelsen til at koncentrere sig om mere borgernære og mere populære opgaver er stor for alle politikere. Der er flere stemmer i at love mere velfærd end ny asfalt. Der er mere prestige i at klippe snore og at blive set ved indvielser end ved at garantere, at et ventilationsanlæg bliver udskiftet.

Lægger man oven i, at der altid er kamp om de altid for få offentlige kroner, og at der aldrig bliver råd til tilnærmelsesvis det hele, så rammer man forklaringen på, at de mere usexede poster på budgettet meget sjældent ligger øverst i skuffen.

Vedligeholdelse vil næppe blive det centrale tema i nogen kommune op til kommunalvalget i november. Men selv om der er flere stemmer i at love bedre ældrepleje og bedre normering i børnehaven, bør politikerne huske, at borgerne ikke bryder sig om, at deres kommune forfalder. Borgerne forventer, at skoler, ældrecentre og institutioner er i ordentlig stand. Borgerne forventer, at politikerne passer på de bygninger, veje og anlæg, de har ansvaret for. Rimelige forventninger over det hele.

På bundlinjen står, at Danmark er et velordnet land med en grundlæggende sund økonomi. Det er pinligt og uacceptabelt, hvis det offentlige Danmark begynder at forfalde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er flere stemmer i at love bedre ældrepleje. Men borgerne bryder sig ikke om, at deres kommune forfalder.

Stop det kommunale forfald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce