Stasi'erne på SDU


Stasi'erne på SDU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ikke så ofte, at et dansk universitet vækker international opmærksomhed langt ud over forskningsverdenens elitære cirkler.

Men det lykkedes næsten til overmål for Syddansk Universitet (SDU), som for en uges tid siden gennemførte en opsigtsvækkende koldkrigs-konference.

Opsigtvækkende, fordi gamle stasi'er - officerer i det hedengangne DDR's sikkerhedstjeneste - for første gang trådte offentligt frem og gav deres version af den politisk højspændte periode, hvor øst og vest med Berlinmuren som uhyggeligt centrum stod truende over for hinanden.

På SDU's konference holdt de tidligere stasifolk indlæg på linje med historikere og forskere, og det var ikke mindst denne form, der fik især tyske historikere og museumsfolk til at rykke ud med højlydte protester.

Argumentet var, at stasi'erne dermed fik en status, de ikke burde have. At et forbryderisk regime og forbryderiske ordrer fra regimets lakajer på den måde blev legitimeret.

Man må have forståelse for, at emnet er særdeles følsomt i Berlin. Byen var delt i næsten fyrre år, familier var adskilt, og der var overvågning og forfølgelser i et omfang, man har svært ved at fatte. Alt i alt et utal af menneskelige tragedier, skabt af diktater fra Kreml og nidkært udført af Erich Honecker og hans kumpaner.

Alligevel går de kritikere, der mener, at konferencen aldrig burde være afviklet, galt i byen.

Historien bliver aldrig korrekt, hvis den kun skrives af vinderen - tænk bare på, hvilket overdimensioneret glansbillede, der i de første år efter besættelsen blev tegnet af danskernes ageren under krigen.

Først da en ny generation af historikere for nogle år siden tog fat på årene 1940-45, begyndte de mindre flatterende skeletter at vælte ud af skabene.

Den Kolde Krig prægede Europa i mange år, og den er stadig er så tæt på, at mange aktører endnu lever.

Det er indlysende, at deres udsagn er relevante og kan bidrage til den samlede viden om en epoke, der kunne have endt i det store ragnarok. Men det gælder selvfølgelig også her, at mundtlige kilder skal bruges til at fortælle om deres egen rolle i begivenhederne. Overblik og sammenhæng er en sag for historikere og forskere.

På SDU's konference var det derfor en forstemmende kuriositet, at de gamle stasiers verdensbillede tilsyneladende ikke har ændret sig en tøddel. I deres optik forhindrede muren og kontrollen en tredje verdenskrig, og i det hele taget var DDR en udmærket stat, der kun begik nogle få beklagelige fejltrin.

Fred være med den udlægning, som færre og færre tager alvorligt.

Men når SDU's Center for Koldkrigsstudier evaluerer konferencen, kan læren være på fremtidige høringer at give de gamle aktører fra øst - og gerne også fra vest - et regulært modspil. Om ikke for andet, så fordi kontroversielle udsagn altid har godt af at blive udfordret.

Center for Koldkrigsstudier kom til verden for et par år siden uden nogen form for politisk medvind. Men det har bevist sin berettigelse.

Stasi'erne på SDU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce