Stadig på spanden


Stadig på spanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TV 2 vandt en vigtig sejr ved EF-domstolen, lød overskrifterne i de hurtige elektroniske nyhedsmedier i går.

Formelt er det en korrekt udlægning. Rigtigere er det dog at påpege, at TV 2 undgik et nederlag, der havde ændret en i forvejen dårlig situation til en håbløs.

EF-domstolen afviste EU-kommissionens krav om, at TV 2 skulle betale godt en milliard kroner tilbage til staten - et efter kommissionens mening ulovligt statstilskud plus renter.

Men på Kvægtorvet kan man altså trække vejret en smule lettere, om end jublen nok er behersket. Da afgørelsen i Bruxelles blev truffet ved rettens første instans, vil EU-kommissionen formentlig anke dommen, og desuden verserer stadig nogle retssager, som i tilfælde af nederlag vil slå bunden ud af TV 2's pergamenttynde økonomi.

Dertil kommer, at TV 2 stadig skylder 800 millioner kroner væk.

Borgerlige medieordføreres reaktioner på dommen er, at et salg af TV 2 nu er rykket nærmere. Til dem - Ellen Trane Nørby (V) og Henriette Kjær (K) - må man sige, at deres optimisme i hvert fald ikke fejler noget!

Teoretisk er onsdagens dom måske et lille bitte skridt i salgsretningen, men reelt er TV 2 med kæmpegæld og retssager stadig et højst usikkert foretagende. Og da stationen fortsat er et profileringsobjekt for politikere risikerer en ny ejer at blive pålagt forpligtelser, der ikke vil fremme indtjeningen.

I en tid med lavkonjunktur vil købelysten næppe være stor.

En væsentlig årsag til TV 2's økonomiske deroute er den tidligere ledelses jubeloptimistiske volumensyge. Der er sat skibe i søen, som burde være blevet i dokken - TV 2 Radio for eksempel.

Men en del af skylden har også tidligere kulturminister Brian Mikkelsen (K) med sin kluntede håndtering af den nu strandede privatiseringsproces.

TV 2 skulle sælges i løbet af 100 dage, hed det ved valget i 2001, hvor Brian Mikkelsen satte sig på taburetten. Men i sine år som kulturminister nåede Mikkelsen ikke længere end af fratage TV 2 licenspengene og dermed udhule stationens finanser.

At andre partier er imod, at TV 2 opkræver brugerbetaling gør ikke situationen lettere.

Men nu kræver situationen, at politikerne træffer et klart valg, selv om lysten næppe er stor, fordi der under alle omstændigheder er tale om en tabersag hos seerne.

Enten må TV 2's indtægter suppleres med offentlige penge med den gevinst, at der kan stilles krav til stationen, for eksempel hvad angår nyheder og reklameblokke.

Eller også må politikerne give helt slip - sælge TV 2 til højstbydende, hvorefter stationen får samme status som andre reklame- og brugerbetalte kanaler.

Som forventet benytter kræfter på og omkring stationen endnu en gang uroen til at plædere for, at TV 2 flytter fra Odense til København.

Indtil videre er der ikke set skygge af dokumentation for, at det ville redde TV 2 ud af det økonomiske morads.

Resume:

Kæmpegæld

Med sejren ved EF-domstolen undgår TV 2 det værste scenarie. Men politikerne må træffe et klart valg om stationens fremtid.

Stadig på spanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce