Sort til bords


Sort til bords

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mellem tre og fem milliarder går hvert år uden om kasseapparaterne i den danske restaurationsbranche. Og halvdelen af dette beløb burde være havnet i statskassen som moms og indkomstskat. Det vurderer arbejdsgivernes egen organisation Horesta - og de må jo vide, hvad de taler om. Konkurrencen er så hård og priserne så lave, at tingene simpelthen ikke hænger sammen på lovlig vis, mener formanden for de 2000 fynske restaurationsansatte. Det kan kun give underskud, hvis der skal svares moms af salget og de ansatte have en løn efter gældende tarif. At konkurrencen er hård bekræftes af, at hver femte restauration i Danmark skifter ejer inden for et år. Det mere end antydes, at det næsten er umuligt at etablere sig i branchen, hvis ikke man gør brug at metoder, der hører hjemme i kategorien sort arbejde og momssvindel.

BÅDE ARBEJDSGIVERNE og de ansattes organisationer appellerer til politikerne om at sætte ind med skærpet kontrol for at få skabt lovlige tilstande i branchen. Ellers bliver det fuskerne og svindlerne, der overlever på bekostning af de lovlydige, der ikke kan klare sig i konkurrencen.

Regeringen har hidtil afvist at gå ind i diskussionen om skrappere krav til restauratører ud fra opfattelsen af, at bureaukratiske indgreb ville være til skade for dynamikken i branchen. Men nu ser det ud til at oppositionen sammen med Dansk Folkeparti vil stille forslag om en autorisation for restauratører for at kunne drive en forretning. Ganske vist kræver det i dag en bevilling at drive restaurantvirksomhed, men bevillingsnævnet stiller ikke krav om særlige forudsætninger for at opnå en sådan bevilling.TOLD &SKAT har med succes holdt skærpet kontrol med pizzaria'er og grillbarer, hvor sort arbejde blandt bistandsmodtagere og unge under uddannelse er blevet afsløret i stor stil. Også momsregnskaberne har i mange tilfælde været yderst mangelfulde. Men ifølge restauratørernes egen brancheforening har ulovlighederne bredt sig op i den mere veletablerede og velrenomerede del af branchen.DERFORBØR det gøre indtryk på fødevareminister Mariann Fischer Boel, at både arbejdsgiverne og de ansatte i restaurationsbranchen ønsker lovlige forhold at arbejde under og lige vilkår at konkurrere på. Det er klart, at der altid må være en vis tolerance i den type virksomheder, hvor drikkepenge traditionelt betragtes som et skattefrit frynsegode. Men der er langt fra vennetjenester og et begrænset stalddørssalg af egne produkter til organiseret moms- og skattesvindel i milliardklassen.

Om en lovpligtig autorisation for alle restauratører alene vil kunne begrænse ulovlighederne er tvivlsomt. Derimod kunne Told&Skat ændre strategi og flytte ressourcer fra kontrol af grillbarer til de restauranter, der kører med ekstremt lave priser, og som kun kan eksistere, fordi en del af gæsterne sidder sort til bords.

Sort til bords

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce