Sommerferie


Sommerferie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det var den første ordinære samling i VK-regeringens levetid, der sluttede, da Folketinget tog på sommerferie i går.

Men helt ordinær var samlingen nu ikke. Allerede før den blev indledt i oktober, stod regeringen med hænderne fulde af opgaver, som Danmark skulle løse som EU-formandsland. Formandskabet blev en fortjent sejr for regeringen - ganske som hele perioden fra november 2001 og frem til sidste nytår var en tid med mange sejre.

I ET NÆSTEN hæsblæsende tempo satte regeringen sig straks efter valget sig for at indfri løfterne om en strammere flygtninge- og indvandrerpolitik. Samtidig ønskede den at vise, at der var kommet nye boller på suppen med sit skattestop og med sin noksom bekendte krig mod smagsdommerne. Krigen var et ideologisk felttog. Ikke særlig dybtgående. Men signalgivende.

Men da nytårsklokkerne ringede, indvarsledes hverdagen. Statsministerens selvpromovering gav ridser i lakken, ude som hjemme, og det blev tydeligt, at samarbejdet med De Konservative knirkede.

Da det omsider lykkedes den lille regeringsmakker at tiltvinge sig nogle skattelettelser, blev de så små, at en skeptisk befolkning næppe vil kreditere partiet for dem.

Skattestoppet var også et forståeligt signal, men kommuner og amter ømmer sig - og spørgsmålet er, om vælgerne for alvor foretrækker lavere skat på bekostning af ringere service. Vi tvivler.

STATSMINISTERENS mantra om, at der skal være "råderum" for skattelettelser, er principielt rigtigt. Men hvordan slække på skatten, når hverken regering eller opposition vil justere velfærdssamfundet og pille ved velerhvervede rettigheder? En aftrapning af efterlønnen, for eksempel, og andre overførselsindkomster.

Velfærdstatens fremtid blev nok drøftet i folketingsåret, men heller ikke mere. Og det samme gælder en række store udenrigspolitiske problemer, således EU-politikken, som regeringen efter formandskabet synes at prioritere besynderligt lavt. Heller ikke i debatten i går blev den ofret mange ord.

I stedet var det rockerlovgivning og salg af almennyttige boliger, der fik sindene i kog. Begge spørgsmål blev gjort til emner i rituelle dagsordensdrillerier.

ALT I ALT ikke en særlig bevæget samling. Kun den skelsættende beslutning om, at Danmark skulle følge USA og gå i krig i Irak, var bemærkelsesværdig, fordi den kløvede Folketinget. Den har også vist sig at trække dybe spor, og i betragtning af, at det angivelige grundlag for krigen synes at smuldre mere og mere, må det undre, at Irak ikke var prioriteret højere i gårsdagens debat. Statsministeren kan prise sig lykkelig for, at han har en helt anderledes skikkelig opposition end Tony Blair.I DET HELE taget må statsministeren dagligt glæde sig over oppositionen. Hans mange talenter ufortalt er den nemlig i alle spørgsmål så rådvild og svag, at den giver ham ekstra styrke.

Sommerferie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce