Søvndal og euroen


Søvndal og euroen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er ofte lovlig meget taktik og en snert af lurendrejer-snuhed over de overvejelser, som politikere gør sig, inden de spiller ud med noget konkret.

Hvorfor ikke bare lægge tingene frem med en tro på, at egne og partiets holdninger og argumenter vil være stærke nok til at bære sagen igennem?

Statsministerens bebudede folkeafstemninger om de danske EU-forbehold er en følsom sag, der er gået rigtig meget taktik i. Men her kan man dårligt bebrejde Fogh, at han tænker strategisk.

Foghs eventuelle private interesse i at fjerne forbeholdene for at lette vejen til et internationalt topjob er i denne sammenhæng irrelevant.

Det påtrængende problem for det danske samfund er, at finanskrisen har afsløret den danske krone som en sårbar valuta, fordi storkapitalen i nedgangstider søger mod stærkere valutaer - som for eksempel euroen.

Det vil sige, at i modsætning til 2000, hvor det økonomisk var uden betydning, at et flertal af danskerne stemte nej ved euro-afstemningen, så kan det meget vel i de kommende måneder og år skade Danmark at stå uden for denne del af EU-samarbejdet.

Her er det så, at Anders Fogh Rasmussen mobiliserer sin veludviklede - men i det sidste års tid ikke så brugte - taktiske sans.

Fogh har opsnuset, at euro-modstanden i SF er på retur, og han forsøger derfor at lægge pres på partileder Villy Søvndal. Det ligger i luften, at SF mere eller mindre kan afgøre, om en euro-afstemning skal finde sted i 2009.

Selv om der i Folketinget er et klart flertal for at fjerne de tre forbehold, der har betydning, nemlig rets- og forsvarsforbeholdet, samt nej til euroen, så er der i befolkningen så stor EU-skepsis, at uden enten Dansk Folkeparti (DF) eller SF på ja-holdet ville risikoen - eller muligheden, alt efter temperament - for endnu et nej være betydelig.

Da DF i denne sammenhæng er uden for pædagogisk rækkevidde må Fogh bejle til Søvndal, som står i det dilemma, at uanset en ja-anbefaling fra den karismatiske formand, så vil mange af hans vælgere stemme nej. Men de SF-vælgere, der følger formanden, vil Fogh have hårdt brug for.

Der var engang, hvor SF var regulært imod dansk medlemsskab af EU. De tider er for længst forbi. Også i holdningen til EU er SF slået ind på en midtsøgende og realistisk kurs, og med økonomisk smalhans forude ville det klæde SF at tage euro-skridtet fuldt ud.

Ifølge Jyllands-Posten har denne erkendelse indfundet sig hos flere af partiets topfolk - EU-ordfører Anne Grete Holmsgaard, Steen Gade, Pia Olsen Dyhr og Margrethe Auken.

Da det ikke hører til Søvndals kerneopgaver at gøre tilværelsen lettere for Fogh, kan SF-bossen være ligeglad med, at EU-forbeholdene ifølge regeringsgrundlaget skal til folkeafstemning i denne valgperiode.

Men hvis Søvndal vil udbygge sin nye rolle som seriøst og ansvarligt ministeremne, så må han handle efter, at forbeholdene - aktuelt mest at stå uden for euroen - skader Danmark.

Resume:

Afstemning

I nedgangstider er kronen internationalt set en svag valuta. Det bør SF indse og gå ind for dansk ja til euroen.

Søvndal og euroen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce