INDVANDRERNE er nogle svindlere, mener socialrådmanden i Odense, den radikale Erik Simonsen. De af dem, der er selvstændige, arbejder næsten alle med sorte penge - og andre bedrager de offentlige kasser ved proforma-skilsmisser og bigami og hæver børneydelser, selv om børnene er sendt på genopdragelse i hjemlandet. Det er ren social spekulation, mener rådmanden, der brugte sin søndag morgen på at skrive et indlæg om sagen til mandagsavisen.

DET VAR jo noget af en svada, og den vakte da også - skønt den ikke var nærmere dokumenteret - berettiget opsigt mandagen igennem.

Odenses venstrefløj kaldte - meget forudsigeligt - rådmandens udtalelser for alt for generaliserende, hvorimod borgerlige politikere - lige så forudsigeligt - roste Simonsen for "politisk mod". Hvad rådmanden siger, passer med det, jeg ellers får at vide rundt omkring, sagde således byens 1. viceborgmester, Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, der jo blandt andre kan takke netop Erik Simonsen for sin nye titel. Efter byrådsvalget konstituerede de tre borgerlige partier sig som bekendt sammen med De Radikale. Eller den radikale, for skønt det radikale valg var tæt på at være godt nok til en borgmesterpost, rakte det nu kun til det ene mandat.

NU HAR vi ikke lige så gode forbindelser ude i byen som viceborgmester Ahrendtsen - og derfor har vi ikke nogen kvalificeret baggrund for at vurdere, om Erik Simonsen har ret eller ej.

At svindlerne findes derude, også blandt gammeldanskerne, er vi ikke i tvivl om - for hvor der er et system, er der også altid nogle, der kan narre det. Og rigtigt er det, at mange flygtninge og indvandrere kommer fra lande, hvor staten og det offentlige ikke er en ven, men en fjende, og hvor snyd derfor anses for legalt. Så jo - vist snydes der, men om omfanget tør vi ikke gisne.

MEN MERE bemærkelsesværdig end selve beskyldningerne er måske den adresse, hvorfra de blev afsendt.

Næppe mange havde hævet et øjenbryn, om de var kommet fra Dansk Folkeparti. Men det gjorde de ikke. De kom fra en radikal. Fra et medlem af et parti, der ellers længe mere eller mindre har ment, at indvandringen er Guds gave til danskerne og ikke det modsatte.

SÅ SKØNT Erik Simonsen næppe tegner Det Radikale Venstre, er der mange tegn i sol og måne på, at partiet udlændingepolitisk er ved at skifte ham. Måske for at nærme sig regeringen, måske for selv igen at fremstå som regeringsdueligt.

I en kronik i Jyllands-Posten forleden tillod fire radikale folketingsmedlemmer - blandt dem naturligvis den nye folkehelt Naser Khader - sig ligefrem at stille krav til indvandrerne under overskriften "Først yde, så nyde". Og yderligtgående organisationer som Hizb-ut-Tahrir skal opløses ved lov.

MÅSKE VAR det i medvinden fra den populære Khader, at Erik Simonsen fik mod til at skyde løs i går. Om han ramte rigtigt, eller om det var en mægtig skæver, er foreløbig uvist.

Men interessant er det, at det radikale klaver generelt er begyndt at spille mere virkelighedsnære og mindre hellige melodier. Det kan åbne for nye politiske konstellationer i fremtiden.

Mere om emnet

Se alle

Krav om undersøgelse af snyd i muslimske ægteskaber

Rådmand: Indvandrere snyder stort

Rådmand: Indvandrere snyder stort

Omfattende socialt bedrageri blandt indvandrere