Snedige Fogh


Snedige Fogh

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EN SNEDIG rad er han, statsministeren - eller hvem der nu har lagt regeringsstrategien i spillet om det nye Danmark.

Mens amterne blev sat på dødelig sultekur - hvad vælgerne er ret ligeglade med - var der fedt flødeskum til kommunerne. Altså de nære samfund, som vælgerne ikke er ligeglade med. Samtidig satte statsministeren Mogens Lykketoft midlertidigt skakmat. Falder reformen, er det hans og ikke regeringens skyld. Og går han med, får han vrøvl med De Radikale, hvilket vil svække hans regeringsalternativ. Alt i alt et par givtige dage for statsministeren, der tilmed var så heldig, at hans uheldige forsvarsminister selv valgte at gå og lod sig afløse af en ny, som ingen indtil nu har kunnet hitte noget skidt at sige om. Ministerskiftet svækkede derfor ikke regeringen. Tværtimod.

DET ER SAGT, at der er to ting, en regering aldrig må gå til valg på: afskaffelse af monarkiet - og en kommunalreform. Men lige nu er Fogh i gang med at forvandle en tabersag til en vindersag: Den fremsynede regering mod den reaktionære opposition. Ikke utænkeligt, at valget kommer til efteråret, hvis Lykketoft fortsætter i rollen som klassens sure dreng, der aldrig vil være med til noget.

I sit udspil valgte Fogh at ofre amterne til fordel for kommunerne, der nu skal være samfundets helt store dynamo. Det er noget, borgerne kan forstå. Ind ad én dør og kun én - og slut med at spille kastebolde mellem de forskellige systemer. Kommunernes Landsforening var da også ved at dåne af begejstring - mens taberne i Amtsrådsforeningen lignede bedemænd og betegnede udspillet som langt værre, end man "selv i de sorteste øjeblikke havde frygtet". Jeg håber, det kun var en kladde, som vi fik at se for tidligt, sagde således amtsborgmesteren fra Viborg.

MEN DET var ikke nogen kladde. Det var en nøje afvejning. Hvem skal vi have med os - og hvem kan vi tåle at have imod os? Kommunerne vandt - for mens amternes modstand er til at leve med, ville kommunernes ikke være det.

Ekstra tykt smurte statsministeren på, da han tilmed lovede kommunerne frihed til selv at bestemme, om de vil fusionere, eller om de hellere vil indgå i et "forpligtende samarbejde". Hermed gav regeringen også kredit til Dansk Folkeparti, der gennem hele forløbet har hyldet frivillighedsprincippet - og i virkeligheden er denne kattelem, som den er kaldt, temmelig gratis. I den sidste ende er det nemlig stadig indenrigsministeren, der siger ja eller nej.

SNEDIGT er således hele oplægget - skønt det kører af sporet, når det vil lade de nuværende byråd forvalte de eksisterende kommuner et år ekstra, mens de byråd, der bliver valgt til næste efterår, først skal tiltræde i 2007. Det lader sig ikke gøre - alene fordi mange af de siddende, blandt andre Svendborgs borgmester, for længst har bebudet deres afgang. De byråd, der bliver valgt i 2005, skal selvfølgelig fungere fra den førstkommende januar. Alt andet vil resultere i kaos og politisk forvirring. Den fejl er åbenlys.

ENDDA så åbenlys, at man fristes til at tro den lavet med vilje. En snedig forhandler levner jo altid plads til indrømmelser til modparten.

Snedige Fogh

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce