Slut med det frie valg


Slut med det frie valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis sygeplejersker og andre ansatte inden for Sundhedskartellet er lettede over, at en strejke, der så ud til at ende i en resultatløs fuser, trods alt sluttede med et spiseligt facit, så er titusinder af patienter bare glade for, at den er overstået.

Knap 400.000 danskere fik under konflikten aflyst en operation eller en ambulant behandling, og de ser nu frem til at modtage et brev med en ny indkaldelse fra deres sygehus.

Men det vil være klogt stadig at væbne sig med tålmodighed. Der vil også i lang tid fremover herske nødretstilstande i sundhedsvæsenet.

VK-regeringens stolte flagskib på sundhedsområdet, det frie sygehusvalg og behandlingsgarantien på højest en måned, er suspenderet i et år. Så lang tid vil det anslået vare at få bund i den operations- og behandlingspukkel, som konflikten skabte.

Hvis patienter med daglige smerter eller store gener sukker dybt eller bander højt er det forståeligt. Der er tale om et betydeligt tilbageslag i den patientservice, som bør være norm i et samfund som det danske.

Omvendt havde sundhedsministeren og regionernes formand, Bent Hansen (S), næppe noget valg. Det ville hurtigt have vist sig totalt håbløst af håndhæve behandlingsgarantien, og hellere spille ærligt ud end af foregøgle patienterne en virkelighed, der ikke findes.

Der kan heller ikke indvendes noget imod det princip, de enkelte afdelingsledelser vil gå frem efter, når de ventende patienter skal indkaldes. Det bliver ikke først aflyst, først indkaldt. De papienter, der lider mest og som har en lidelse, der risikerer at blive værre, kommer på operationsbordet først.

Kronede dage får landets privathospitaler. Måske allerede i dag vil regionerne opkøbe hele den ledige kapacitet, der findes i det private sundhedsvæsen - et initiativ, der heller ikke i situationen kan angribes, men som har den bagside, at privathospitalerne med overfyldte ordrebøger skal bruge flere læger og sygeplejersker, der vil blive hentet på de offentlige sygehuse, hvor personalemanglen så vil vokse yderligere.

Alt i alt har konflikten skabt store problemer i et sygehusvæsen, som i forvejen ikke fungerede optimalt, og selv om konflikter i forbindelse med overenskomstforhandlinger er forstyrrelser, man må regne med, så er det tankevækkende betragtninger, som to arbejdsmarkedsforskere fremførte i Jyllands-Posten søndag.

Deres teori er, at sygehuskonflikten havde været væsentlig kortere, hvis Sundhedskartellets formand, Connie Kruckow, havde forhandlet med den mand, der reelt sidder på pengekassen, nemlig finansminister Lars Løkke Rasmussen (V). Som bekendt var Kruckows modpart Bent Hansen, der kun administrerer de penge, som regionerne får af regeringen. Følgelig havde Hansen svært ved at sige ja eller nej til noget, der ikke var klaret af med Løkke.

Også den side af konflikten bør endevendes, når parterne og politikerne evaluerer det konfliktfyldte forår.

Slut med det frie valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce