Slip bare strømmen løs


Slip bare strømmen løs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Elkunderne i Odense er blevet solgt for en milliard kroner. Det er faktisk en skandale, men alligevel skal de glæde sig over handlen.

Dybest set er der ingen mening i, at nogen som helst skal tjene på at sælge Odense Energi. Selskabets værdier er skabt gennem årtier, og de er alle betalt af elforbrugerne. Ingen andre end kunderne har skudt så meget som en 25-øre ind i Odense Energi, så der er ingen logik i, at en flok shoppelystne politikere skal bruge selskabets formue til at øge deres chancer for at blive genvalgt.

I Århus så politikerne noget mere almennyttigt på situationen. Her blev Århus Kommunale Elværker ganske enkelt overdraget til naboselskabet. Dermed opstod det, der i dag er landets største forbrugerejede elselskab. Politikerne i Århus kunne sikkert også godt tænke sig en milliard eller to til at profilere sig med. Men de var enige om, at elmilliarderne tilhørte elkunderne og derfor skulle følge med dem over i forbrugerejet.

- Vi vil give elselskabet tilbage til elkunderne, sagde borgmester Jan Boye (K) i gårsdagens avis. Det ville da også have været dejligt, hvis det havde været tilfældet - ligesom i Århus - men når man skal betale en milliard til giveren, så påvirker det altså glæden ved gaven.

Men ét er fornuft og moral, noget helt andet er jura og politik. Nogle politikere har nu engang lavet en lov, der giver andre politikere lov til at tage for sig af elkundernes penge. I øvrigt en lov, der ryddede op i juraen i en noget uigennemsigtig elsektor.

Og derfor holder Odense Kommune sig fuldt og helt inden for lovens rammer og intentioner. Vi tror faktisk, at Odenses politikere også har tænkt lidt på elkundernes ve og vel. Ellers havde de ladet de store kommercielle selskaber som Dong, Vattenfall og E.on byde over hinanden i forsøget på at få endnu flere milliarder i kommunekassen.

Et godt råd til elkunderne i Odense: Lad være med at tænk mere på den tabte milliard, tør øjnene og glæd jer over, at I er blevet sluppet løs.

Elselskaber trives ikke i en kommune. Ingen politikere kan blive genvalgt på at love strøm i stikkontakterne, så derfor er deres fokus helt andre steder - som regel på børn, ældre og kultur.

Et elselskab er en stor, meget vigtig og konkurrenceudsat virksomhed; derfor skal den have ejere, der interesserer sig for, hvad den laver, og som vil investere i dens fremtid.

Det gør Energi Fyn. Selskabet er veldrevet, rigt, villig til at investere og åben over for ny udvikling. Derfor får Odenses elkunder bedre forhold efter handlen. Og de kan - alt andet lige - se frem til lavere elpriser ad åre.

Det samme kan elkunderne på resten af Fyn. De betaler ganske vist en milliard kroner, som skal bruges til slidte børnehaver i Odense. Men den anvendelse af pengene giver dem langt større indtægter end en stak obligationer.

Og lad så så de kommunale elselskaber i Nyborg og Faaborg følge eksemplet fra Odense.

Slip bare strømmen løs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce