Slaget tabt


Slaget tabt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SKØNT kalenderen sagde onsdag, gik Mogens Lykketoft på fredagsbar. På Syddansk Universitet i Odense, hvor en af de studerende tillod sig den frihed at spørge oppositionslederen, hvad han sagde til, at mindre end en femtedel af landets befolkning tror på ham som kommende statsminister.

Naturligvis ville det have pirret min forfængelighed, hvis tallet var større, svarede Lykketoft - men det afgørende er at få vippet regeringen af pinden.

TJA, DET kan nu diskuteres. At det er afgørende for Lykketoft, er vi ikke i tvivl om. Den socialdemokratiske partileder har kun dette ene skud i løbet, og skønt det er svært at se, hvor den sejrsgivende fornyelse skal komme fra, må partiet i tilfælde af endnu et nederlag gå nye veje. Så må andre tage over - som hos De Radikale, hvor Marianne Jelved i den grad har spillet politisk hasard, at hun nu risikerer at blive blanket af. Det radikale bagland tåler ikke en ny, lang periode uden for indflydelse.

Men hvad der er afgørende for Lykketoft - og Jelved - er ikke nødvendigvis afgørende for landet. Ikke at VK-regeringen får hverken 11 eller 13 i vores karakterbog, for det gør den ikke - men alternativet er ikke imponerende. For ikke at sige ikke-eksisterende.

ET VELFUNGERENDE demokrati kræver også en velfungerende - og konstruktiv - opposition.

Men oppositionen er ikke velfungerende, hverken udadtil eller indadtil. Dens indbyrdes slagsmål om udlændingepolitikken har, medmindre regeringen da dummer sig gevaldigt, spillet sejren over til Fogh på forhånd. Og konstruktiv er den slet ikke.

Ingen forventer af nogen opposition, at den skal slikke den siddende regering bagi, men i et land med tradition for et samarbejdende folkestyre må det forventes, at i større sager tager også oppositionen ansvar.

Eksempelvis for en kommunalreform. Her havde Socialdemokraterne i realiteten kunnet få, hvad de ville, hvis de blot var gået med. Alligevel fandt de et påskud for at smutte.

I DET HELE taget har oppositionens politik groft sagt været at kritisere og nedgøre regeringens uden at fremlægge sin egen.

Ingen ved således, hvad det betyder, når oppositionen forsikrer, at under en SR-regering vil skattetrykket ikke stige "under ét". Næ, men hvis den hæver ejendomsskatten og sænker ølskatten, rammer man jo de husejere, der ikke drikker øl. Og så fremdeles. Meldingerne er alt for upræcise til, at de kan bruges til noget. Og skønt Lykketoft har haft en besværlig dansepartner i Jelved, må han selv bære et stort ansvar for, at oppositionen har tabt sin troværdighed. Dermed også slaget.

Mogens Lykketoft, hvis intelligens og politiske viden ingen drager i tvivl, har således været en skuffelse.

Han havde muligheden for at matche Fogh Rasmussen, men smed den selv på gulvet. Han optrådte goldt og mavesurt og spildte sine evner. Derfor er der ingen grund til at ønske ham held og lykke på valgdagen.

Slaget tabt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce