Skyl det ud igen


Skyl det ud igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

REGERINGEN er på vej med et forslag om at ændre tilskudsreglerne for tandlægebesøg.

For patienterne vil ændringen betyde, at et eftersyn eller en almindelig behandling vil blive dyrere, mens en større tandoperation eller et indgreb mod for eksempel paradentose bliver billigere.

Umiddelbart forekommer forslaget sympatisk og velment, fordi tandlægeregninger på 50.000 kroner eller mere kan slå benene væk under mange.

Alligevel duer det ikke. Der vil nemlig være lige så store minusser som plusser ved ændringen.

FORSLAGET tager ikke højde for, at en halv million danskere ifølge Dansk Tandlægeforening i dag ikke går regelmæssigt til tandlæge. Mange af dem er unge, der holder sig tilbage af økonomiske årsager, og fordi deres tyggeredskaber endnu er sunde og velfungerende.

Logikken siger, at dette tal vil stige, hvis de gængse halvårlige eftersyn bliver dyrere. Med det facit, at der på længere sigt vil blive flere danskere med store tandproblemer.

Med andre ord ville en del af den forebyggende tandpleje gå tabt.

VENSTRES sundhedsordfører, Jørgen Winther, kalder den nye ordning for "intelligent brugerbetaling" - et udtryk, der minder om det "intelligente skattestop", der var Mogens Lykketofts slagnummer i hans tabte valgkamp i 2005.

SÅDANNE kunstige vendinger indikerer, at der er et eller andet galt med varen, og fejlen ved forslaget om nye tandlægetilskud er grundlæggende, at der er tale om lapperi.

Når nu regeringen er begyndt at pille ved brugerbetaling på sundhedsområdet, samtidig med, at hele dette område i forbindelse med strukturreformen skal igennem store ændringer, hvorfor så ikke gribe dybt?

Hvorfor ikke gøre op med det paradoks, at det kan koste en herregård at falde og beskadige sine tænder, mens for eksempel et kæbekirurgisk indgreb, udført på Odense Universitetshospital, er gratis, uanset hvor omfattende det er?

Eller som den fynske formand for tandlægeforeningen, Reiff Furdal, stillede det op i avisen for få dage siden:

- Er det rimeligt, at kunden betaler i stort omfang for en dyr tandbehandling, når det er gratis at få en ny hofte?

I DET aktuelle forslag aner man en berøringsangst hos især Venstre.

Modet til at føre en debat om brugerbetaling i hele sundhedsvæsenet synes aldeles fraværende, hvilket er både ærgerligt og beskæmmende - ikke mindst fordi Socialdemokraterne ifølge sundhedsordfører Lone Møller er klar til diskussionen.

Venstres frygt for at blive udstillet som den stygge ulv, der kun har lumske planer om at kræve penge for lægebesøg, er altså til at overse.

SELV Dansk Folkeparti er åben, og dermed er der klar bane til at starte forfra.

Til det aktuelle forslag er kun at sige: Værsgo' og skyl det ud.

Skyl det ud igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce