Skolernes store chance


Skolernes store chance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uhumske toiletter, vinduer med halvråddent træværk og vægge, hvor malingen skaller af.

Det er efterhånden længe siden, at de første beskrivelser af nedslidte skoler dukkede op i medierne, og i det sidste par år er eksemplerne blevet hyppigere. Skoler i forfald er tættere på at være norm end undtagelser.

Den korte forklaring er, at mange kommuner har sparet på vedligeholdeseskontoen til fordel for andre serviceydelser.

En uddybende forklaring fandtes indtil for kort tid siden i to vidt forskellige udgaver.

Kommunernes: "Vi får ikke penge nok af staten".

Regeringens (ofte ført frem af den gennemloyale kommunalordfører, tidligere borgmester i Broby Erling Bonnesen): "Kommunerne har penge nok. De skal bare effektivisere og udnytte stordriftsfordelene efter kommunesammenlægningen"

Nu viser det sig, at borgmestrenes klagesange i vid udstrækning var velbegrundede. Det må være konklusionen, tolket efter signalerne fra VKO-blokkens finansordførere efter et møde med Kommunernes Landsforening (KL) i mandags. Meget tyder på, at kommunernes anlægsbudgetter hæves fra 15-16 milliarder kroner om året til cirka 20 milliarder årligt frem til 2013.

Der er to årsager til, at regeringen er krøbet i spenderbukserne. Den ene er, at skolers, kloakkers og mindre vejes sørgelige forfatning efterhånden er blevet så tydelig, at tingenes tilstand er umulig at overse, selv for borgerlige politikere bag Christiansborgs tykke mure. Så iøjnefaldende, at det udbredte forfald, hvis VK fortsat lod stå til, ville være et farligt våben i hænde på oppositionen - både i den kommunale valgkamp til efteråret og op til det næste folketingsvalg.

Vel synes masser af forældre godt om skattestoppet, selv om de måske nødigt vil indrømme det. Men der er også en bundgrænse for, hvilke miserable rammer, forældre kan acceptere for deres børns hverdag.

Den anden årsag er finanskrisen. Hvis ikke man i en tid med stigende arbejdsløshed og afmatning i byggebranchen skulle renovere offentlige bygninger for at holde et antal hjul i gang, hvornår skulle man så?

Mens KL ser ud til at vinde gehør hos regeringen for sin vækstpakke, har 40 kommuners borgmestre, anført af Lars Erik Hornemann (V), Svendborg, indledt et særskilt felttog for at hive ekstra 2,9 milliarder kroner op af statskassen.

Det er den gamle - og evige - strid om udligningsmodellen, som åbenbart er umulig at gøre retfærdig. Hornemann og Co. kalder fordelingen af statspengene "skæv", og landets 98 borgmestre har dermed nok at diskutere, når de holder stormøde i morgen.

Forhåbentlig vil de indbyrdes kævlerier ikke svække fronten over for VKO.

Ikke blot regeringen, men også Dansk Folkeparti, er indstillet på at punge ud til mursten, mørtel og maling - ja, minsandten om ikke DF ifølge Jyllands-Posten er klar til at skubbe sit kerneområde, ældreplejen, lidt ned på prioriteringslisten.

Halløjsa! Det kan vare længe, før den situation opstår igen. Skal de fysiske rammer i folkeskolen have et løft, så er det nu.

Skolernes store chance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce