Skatten og studierne


Skatten og studierne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uddannelse er Danmarks råstof, siger statsministeren og politikerne.

Det er vidensmedarbejderen, der skal gøre os i stand til at løfte udfordringerne fra en globaliseret verden. Om vi skal leve af bioteknologi, nanoteknologi, it-iværksættere eller atomforskning, ved vi ikke. Blot at vi skal leve af viden. Derfor skal vi skabe verdens bedste uddannelsessystem.

Nu kan man altid diskutere, hvad "verdens bedste uddannelsessystem" er, men under alle omstændigheder må det betegnes som meget ambitiøst, og skeler man til regeringens øvrige udmeldinger på uddannelsesområdet, så betyder det bl.a., at 50 procent af en ungdomsårgang skal have en videregående uddannelse; at de unge hurtigt skal i gang med at studere, og at de skal gøre sig færdige så hurtigt som muligt, dvs. på normeret tid.

Og det skal dansk skattepolitik hjælpe med til, mener Skattekommissionen, som forleden fremlagde sin rapport. Heri foreslås den tid, de studerende kan oppebære Statens Uddannelsesstøtte (SU), nedsat fra de nuværende seks år til fire år. De sidste to år af uddannelsen skal de unge selv finansiere ved hjælp af lån.

Kommissionens formand, den tidligere socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch, mener, at forslaget vil motivere de studerende til at færdiggøre studierne hurtigere, og at de i øvrigt kompenseres på den lange bane, fordi de får en lavere skat.

Ikke overraskende væltede det omgående ind med protester fra de studerende. I løbet af nul komma fem havde 45.000 tilsluttet sig en protestgruppe på Facebook, og de studerendes organisationer har for længst bebudet massedemonstrationer, hvis forslaget fremsættes politisk.

Heller ikke universiteterne giver Koch-forslaget pæne karakterer. Både rektor på SDU Jens Oddershede og kontorchef på Københavns Universitet Jakob Lange mener, at det vil få mange unge til at vælge lange uddannelser fra.

Umiddelbart ser det også ud til, at Carsten Koch har skelet mere til arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri (DI) end til sin socialdemokratiske fortid. I DI’s uddannelsespolitiske oplæg fra 2005 hedder det:

- At man (...) reformerer systemet, så stipendiet gøres afhængigt af studiefremdrift og alder for studiestart, og

- at man eksempelvis nedsætter SU’en i den sidste del af den normerede studietid og erstatter den med et lån (...).

Forslaget kan blive begunstiget af, at det private arbejdsmarked er ved at smelte ned. De smarte, hurtige job til fede lønninger får man ikke længere fat i en søndag formiddag, hvor man tilfældigvis knokler løs på kondicyklen i fitnesscentret ved siden af en it-chef med rekrutteringskompetence. Det vil alt andet lige betyde, at flere unge vil søge ind på de videregående uddannelser i stedet for at forsøge at få omgående fodfæste på et jobfattigt arbejdsmarked.

Men når vi igen, i løbet af nogle år, får en højkonjunktur, vil en SU-begrænsning atter føre til, at færre vælge en lang, videregående uddannelse. Og det er der allerede for få, der gør - i dag. Derfor bør forslaget droppes.

Skatten og studierne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce