Skattefrit valg


Skattefrit valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er forunderligt, at skatterne ikke spiller større rolle i den tredobbelte valgkamp. Der er ellers skatter, der skal betales både til kommunerne, amterne og til staten. Det er som om, at ingen har lyst til at diskutere økonomi for tiden. Men det kan jo komme. Det interessante er nemlig, at næsten alle andre lande, som vi sammenligner os med, har haft store skattereformer med det formål, at indkomstskatterne skulle nedsættes og udgøre en mindre del af den samlede samfunds- husholdning.

Vi har i Danmark fortsat en verdensrekord i indkomstskattens højde - og tæt på verdensrekorden i samlet skattetryk. Med alle de indirekte afgifter til miljøet, vandskat, afgift til lossepladser, affaldsafgift og lignende, viser tallene absolut dansk verdensrekord.NÅR TALEN FALDER på skatterne, forsvarer den siddende regering sig med, at nedsatte skatter forringer velfærden. Så stopper den debat hurtigt. For hvem vil forringe velfærden. Det er måske i lyset af dette, at partiet Venstre har meldt skattestop - og dermed forsøger at slippe for drøftelser af velfærdssamfundets indretning og finansiering. Socialdemokratiet har meldt pas og afventer en betænkning, som kommer til foråret - det er der ikke meget politik i. De øvrige partier har hver sit mere eller mindre forudsigelige bud på, hvordan skatterne kan omfordeles og i bedste fald nedsættes.

MEST INTERESSANT i denne forbindelse er de radikales skatteudspil, hvor man kræver lavere skat på arbejdsindkomster for alle. Så sent som i går har den radikale Anders Samuelsen klart markeret, at lavere indkomstskat vil være et krav, som hans parti vil gøre til en forudsætning for en fornyet regeringsaftale med Socialdemokratiet.

Med en så utvetydelig en melding, er der for Nyrup ingen vej uden om en skatteaftale, hvis han efter valget skal kunne regne med den nuværende regeringspartners mandater. De radikale vil ikke længere skrive under på den eviggyldig sandhed om, at lavere beskatning fører til forringet velfærd . Det har det nemlig ikke gjort i Sverige eller i England. I Frankrig er skatten lavere og pensionen højere end i Danmark - og deres hospitalsvæsen og uddannelsessystem fungerer bedre end det danske. På det sociale område har vi heller ikke noget at prale af. Det antal mennesker som lever af offentlig forsorg - direkte og indirekte - udgør en større andel i Danmark end i noget andet EU- land.

DEN LAVE RENTE, som alt andet lige skulle tilskynde til større forbrug, medførerparadoksalt nok et øget skattetryk for de husejere, der konverterer til nye, fordelagtige lån og dermed mindre skattedrag. Så for hundredtusinder af skatteydere vil en skattenedsættelse ikke være mærkbar - men kun i større eller mindre omfang kompensere for et højere skattegrundlag.

Skattefrit valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce