Skatte-spillet


Skatte-spillet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

lidt er jo bedre end ingenting. Og skønt regeringen har ret, når den kalder sine skattelettelser for historiske - det plejer at gå den anden vej - var det nu ikke de store klejner, den havde i posen. I hvert fald ikke til bunden af skalaen.Princippet er godt nok. Det skal kunne betale sig at arbejde. Men de 125 kroner om måneden - eller 1500 kroner om året - som nu bliver guleroden, vil næppe friste mange på overførselsindkomst til at søge over i de arbejdendes rækker. Dertil er forskellen for lille - selv om statsministeren i går bedyrede, at for ham er 1500 kroner skam mange penge.SANDHEDEN er, at hvis det havde stået til statsministeren, var der slet ikke kommet nogen skattelettelse.

Fogh Rasmussen har ganske enkelt brugt Poul Schlüter-tricket og slået ud med hånden af hensyn til sin vicestatsminister, den konservative Bendt Bendtsen, hvis parti jo gik til valg på netop lavere skatter.

Det havde været ubærligt for De Konservative, om dette løfte ikke var blevet indfriet. Ja, nyligt måtte partiet true med at forlade regeringen, hvis det ikke skete.

FOGH RASMUSSEN var således af sin juniorpartner trængt op i et hjørne, som hverken han eller Venstre kunne smyge sig ud af. Til gengæld er statsministerens gevinst i skattespillet, at han nu har sikret ro på bagsmækken valgperioden ud.

I går erklærede Bendt Bendtsen nemlig, at regeringsgrundlaget er opfyldt, og at særligt De Konservative dermed har holdt, hvad de lovede. Der bliver derfor ikke, så længe den nuværende regering sidder, flere offentlige slagsmål mellem storebror og lillebror - og også regeringens parlamentariske støtte, Dansk Folkeparti, er blevet købt med løfter om, at skattelettelserne ikke vil gå ud over de ældre eller samfundets svage - Pia Kjærsgaards nye målgrupper, som hun har neglet fra Socialdemokraterne.

Til gengæld kan det frygtes, hvad konsekvenserne kan blive i de i forvejen trængte amter og kommuner. De godt 10 milliarder, som projektet vil koste, hentes nemlig ikke i den blå luft - men gennem effektiviseringer og mindre vækst i de offentlige udgifter, som det noget diffust udtrykkes. Hvad det konkret indebærer, skal fremtiden vise.

MEN TILBAGE står den kendsgerning, at statsministeren har ladet Bendt Bendtsen vinde en - beregnet - sejr, og at De Konservative med rette kan glæde sig over, at det er lykkedes dem at få has på en del af mellemskatten, hvilket kommer en lille million danskere til gode. De kan se frem til en gennemsnitlig skattelettelse på 500 kroner pr. måned.

Der er således positive signaler i det kompromis, som VK-regeringen nåede frem til. Og hvis regeringen holder sig for øje, at gårsdagens resultat ikke var endemålet, men derimod et skridt på vejen, har Bendt Bendtsen og De Konservative ikke kæmpet forgæves.

I så fald er der håb om, at den borgerlige regering mener det, når den siger, at den vil gøre en forskel."Statsministeren har brugt Poul Schlüter-tricket - men hvis regeringen fortsætter, som den begyndte i går, har Bendt Bendtsen ikke kæmpet forgæves."

Skatte-spillet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce