Skærp kødkontrollen

Foto: Tegning: Hjørdis Plato

Skærp kødkontrollen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For ikke så mange år siden morede det ganske land sig over nye bureaukratiske og dyre regler for, hvordan man kvalificerer sig til at måtte servere en pølse.

Den daværende regering, nærmere bestemt Fødevareministeriet, fandt det nødvendigt at stille forslag om, at alle frivillige medhjælpere i for eksempel sportsklubber skulle gennemføre et tre dages kursus for at måtte stange en pølse ud og hælde pommes frites i frituregryden ved sportsstævner, byfester og i idrætsforeningens lille cafeteria.

Argumentet var, at kvaliteten af hygiejnen skulle højnes.

Det er tilsyneladende også hygiejnen, der er problemet i Den fynske Landsby i Odense. Her har man i årevis fremstillet velduftende og velsmagende fynske madspecialiteter fra gamle dage og naturligvis efterfølgende budt de besøgende på smagsprøver.

Men den går ikke mere. Fødevarestyrelsen har gjort det arbejdende museum opmærksom på, at det skal have en særlig tilladelse, hvis publikum skal beværtes med brød, fedtemadder, æggekage, brændenældesuppe med krydderurter og rødløg og et krus hjemmebrygget øl.

Henover sommeren, som også er højsæsonen, kan den fynske turistattraktion med flere end 100.000 besøgende altså ikke gøre det så godt, som den og turisterhvervet gerne vil.

Nu ligger det lige for at ryste på hovedet, trække på smilebåndene eller skraldgrine af en fødevarestyrelse, som tilsyneladende både har ressourcer og tid til at skrue sig ned i de helt små sko, når love og regler skal overholdes. Det er der imidlertid ingen grund til. Dertil er emner som fødevarekontrol og -hygiejne for alvorlige.

Når det alligevel er svært ikke at rotere med de himmelvendte øjne, så skyldes det, at selvsamme fødevarestyrelse for tiden må notere, at Danmark er ramt af det værste sygdomsudbrud forårsaget af salmonella i nyere tid. Mellem 3000 og 4000 mennesker er blevet syge af salmonellaforgiftning, selv om der de senere år er brugt millioner på at bekæmpe den farlige bakterie.

Ifølge dagbladet Politiken kan der være en sammenhæng mellem antallet af salmonellaforgiftede og importen af udenlandsk kød. Danskerne spiser mere og mere af det udenlandske kød, selv om det sort på hvidt kan dokumenteres, at der er langt flere farlige salmonellabakterier i.

Og risikoen for at få de bakterier i maven er stigende. Blandt andet fordi Fødevarestyrelsen ikke har gennemført det antal kontrolaktioner mod udenlandsk kød, som den skal ifølge kontrakten med staten.

Der slipper altså tonsvis af kød ind i landet, som aldrig kontrolleres. Også fordi Fødevarestyrelsen ikke kan stille krav til importørerne om at meddele, hvornår de modtager kødpartier fra udlandet. Det har EF-domstolen afgjort.

Alligevel vil vi opfordre til at finde metoder og mandskab til at skærpe kontrollen med udenlandsk kød.

Så kunne man måske lade brændenældesuppen stå og simre lidt endnu.

Skærp kødkontrollen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce