Signal- forvirring


Signal- forvirring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er andet i verden end udlændingepolitik, sagde Anders Fogh Rasmussen lettere irriteret på Venstres sommermøde på Gammel Avernæs - netop hjemvendt fra ferie til en ophedet debat om den mangelfulde vejledning i Udlændingeservice og efterdønningerne af en dom fra EF-Domstolen, som lægger en bombe under dansk udlændingepolitik.

Statsministeren ville hellere tale om noget andet, og det har han så prøvet, blandt andet ved at foreslå en storstilet reformproces, der sænker skatterne og øger udbuddet på arbejdsmarkedet.

Det er kun delvis lykkedes. Debatten om den danske udlændingepolitik vil ikke dø. Hver dag bringer nye eksempler på, hvor urimeligt den stiller danske statsborgere - hvad der jo ikke var meningen - og om kort tid foreligger Ombudsmandens redegørelse, der skal fastslå, hvad der egentlig er sket i Udlændingeservice.

Især bliver det spændende at se, om Ombudsmanden finder "en rygende pistol". Altså, om en af de tidligere ministre - næppe den nuværende - eller højt placerede embedsmænd bevidst mod loven har forhindret familiesammenføringer. Det må man ikke håbe, for så står vi med en ny tamilsag.

En anden grund til, at statsministeren undtagelesvis har haft svært ved at sætte dagsordenen, er uklarheden i hans budskab.

Hidtil har han ikke ment, at manglen på arbejdskraft var noget stort problem - slet ikke i år, hvor luften siver ud af ejendomsmarkedet, og olie- og råvarepriser stiger. Afmatningen ville klare problemerne, sagde regeringen og nægtede at følge vismændenes råd om finanspolitiske stramninger.

Men nu er den høje beskæftigelse et problem. Derfor skal dagpengeperioden afkortes - og en skattereform, der nedsætter topskatten, skal få flere til at arbejde mere og længere.

Signalforvirringen bliver ikke mindre af, at regeringen samtidig med at sænke skatten vil genindføre den særlige SP-ordning - en tvangsopsparing, der blev indført af den tidligere socialdemokratiske regering, men suspenderet i 2004 for at få mere gang under kedlerne. Ingen troede, den nogensinde ville vende tilbage, og da slet ikke nu, hvor der - næsten - er enighed om, at topskatten skal sænkes.

Men hvordan rimer en bunden opsparing med skatteletelser? Det rimer ikke, og regeringen synes da også at stå temmelig ene med sit påfund. Ikke blot undsiges det af Socialdemokraterne, men også af Dansk Folkeparti, mens De Konservative er mere end lunkne. Eksperterne fælder også en hård dom - og ud fra mange synsvinkler er det også svært at forstå visdommen med en tvangsopsparing, nu det private forbrug er på vej ned.

Statsministeren skal ikke klandres for, at han har ikke længere mener, som han gjorde i sit berømte interview i Weekendavisen i 2003, at "det er en gammeldags form for politik at lægge store reformplaner frem". Samfundsudviklingen skal ændres ved at tage små skridt, mente han.

Han skal snarere klandres for at være for sent ude - og skabe mere forvirring end forståelse for, at det er nødvendigt at handle nu.

Signal- forvirring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce