Senere end vi tror


Senere end vi tror

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det, sagde Mark Twain.

Det er ikke helt rigtigt. Regeringen gør - eller siger, at den vil gøre - noget for at forhindre de klimaforandringer, som alle taler om, og som vi formentlig selv har skabt.

Det sidste er en påstand, som længe har delt vandene. Diskussionen har haft næsten religiøse undertoner - ligesom nu, hvor kirkelige kredse diskuterer, om det er tegn på verdens undergang, vi oplever. Og gik man ind for vindmøller, var man venstreorienteret.

MILJØET blev et led i regeringens kulturkamp. Miljøministeriet blev beskåret, og Bjørn Lomborg blev Anders Fogh Rasmussens profet.

Nu tør man sige, at vinden blæser fra en anden retning. Regeringen har fået en grøn profil, og Connie Hedegaards falmende stjerne på regeringshimlen stråler med fornyet kraft. Det fremgik tydeligt, da hun og energiministeren flankerede statsministeren, da Fogh fremlagde regeringens energiplan.

TIDSPUNKTET var velvalgt. EU har netop barslet med en tilsvarende plan, og miljøet bekymrer på grund af de klimaforandringer, som alle har kunnet bemærke de sidste år. Tørre somre, store regnskyl og grønne vintre. Ikke mindst kvinderne, som statsministeren jo gerne vil bejle til, er bekymrede.

EFTERHÅNDEN er det en enig videnskabelig verden, der siger, at det er senere, end vi tror. Selv i Amerika breder forståelsen sig for, at vi har grebet ind i naturens store husholdning, og at det kan få katastrofale følger.

Derfor er det godt, at politikerne nu vil handle. Men kritikerne har ret, når de siger, at både EU's og regeringens energiplaner er for uambitiøse - omend det, som nævnt forleden, nok er, hvad EU lige nu kan komme igennem med.

Den store enighed om, at vi med tiden skal gå over til kun at anvende vedvarende energi, må hilses med tilfredshed. Men det er for beskedent et mål, at vi først i 2025 skal have fordoblet forbruget af alternativ energi - fra vindmøller, bølgekraft, sol og biobrændsel. På den måde vil der gå mere end 100 år, før vi er uafhængige af de nuværende energikilder.

I en meget udførlig energiplan fra Dansk Ingeniørforening er målet sat anderledes højt, og det er endda anvist, hvordan man når det.

NÅR REGERINGEN burde udnytte den folkelige forståelse, er det ikke kun fordi, olien og gassen er ved at slippe op, også vores egen Nordsøolie. Det er også, fordi afhængigheden bringer den vestlige verdens sikkerhed i fare.

Det var det, præsident George W. Bush indså, da han - alt for sent - sagde, at Amerika må gøre sig uafhængig af olie fra Mellemøsten og derfor holdt en dommedagstale om amerikanernes enorme CO2 -udslip, blandt andet fra de store biler.

I EUROPA er vi ikke blot afhængige af Mellemøstens olie, men også af store leverancer af olie og gas fra Rusland.

Det har givet præsident Putin muligheder for at spille med musklerne og dermed nære de stormagtsdrømme, der trives i de fleste russeres sjæl.

Alt det gør, at regeringen burde smede, mens vejret er varmt.

Senere end vi tror

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce