Selvopgør hos S


Selvopgør hos S

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Socialdemokraternes partiapparat i Odense vil man have rigeligt at snakke om i de kommende lange mørke vinteraftener.

Ikke nok med, at valgnederlaget - skønt Helle Thorning-Schmidt udlægger resultatet som en halv sejr - skal fordøjes. I Odense er S-organisationen også konfronteret med det triste faktum, at vælgerne ikke rigtig bed på de kandidater, som partiets medlemmer stillede op.

Vel blev Carsten Hansen valgt i Odense Syd på et sikkert mandat, men tager man i betragtning, at Hansen som gruppeformand tilhører partiets top, var hans personlige stemmetal ikke prangende. S-kandidaterne i de to øvrige Odensekredse, debutanten Peter Rahbæk Juel og Jesper Kinch-Jensen, der var ude i et tredje forgæves forsøg, var begge langt fra en taburet på Christiansborg.

På Fyn var den socialdemokratiske tilbagegang mindre end på landsplan. Men det sætter kun det faktum i relief, at samlet set for Socialdemokraterne i de tre Odense-kredse, så steg andelen af listestemmer, mens andelen af personlige stemmer faldt tilsvarende.

Hvilket, folkeligt udtrykt, er et vink med en vognstang om, at de potentielle S-vælgere ikke var tilfredse med, hvad de blev budt.

Da svækkelsen i Odense, som i svundne tider var en socialdemokratisk højborg, er taget til over flere valg, er det oplagt, at man i organisationen nu lægger op til en grundig selvransagelse. Blot at lade stå til ville være diskvalificerende for diverse formænd og bestyrelser. Det første spørgsmål er naturligvis, om det hold, som partiet stillede med, var rigtig sammensat.

På fynsplan må man sige, at det var det ikke.

Bortset fra Kristendemokraterne, som kun mønstrede tre kandidater - alle mænd - så satte Socialdemokraterne på Fyn en kønsmæssig bundrekord med kun én kvindelig kandidat.

Hos alle øvrige partier havde vælgerne to eller flere kvindelige kandidater at vælge imellem.

At nyvalgte Julie Skovsby profiterede af denne skævhed hos Socialdemokraterne er indlysende, men for partiet har den store maskuline overvægt efter alt at dømme været et minus.

Det må vække til eftertanke hos Socialdemokraterne i Odense, at medlemmerne i foråret forkastede mulige kvindelige kandidater.

Den vragede Peter Rahbæk Juel sagde i gårsdagens avis, at den stive regel om, at en kandidat ikke må gøre sig bemærket uden for sin egen kreds, bør fjernes.

Det har han ret i. Den er forældet.

Det er sjældent, at der kommer noget godt ud af at sætte begrænsninger for andre. Hvorfor dog ikke lade vælgerne lære så mange kandidater som muligt at kende?

Primært er det kandidater med politisk substans, klare holdninger, samt - om man kan lide det eller ej - en god portion skærmtække, der skal sikre et parti et godt valg.

Men baglandet skal være i orden. Socialdemokraterne i Odense har behov for en modernisering.

Selvopgør hos S

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce