Selvmål i Odense


Selvmål i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Karen Nøhr, vor tidligere radikale amtsborgmester, har skrottet sit medlemskab af Danmarks Naturfredningsforening, fordi den efter hendes mening har optrådt uværdigt i sagen om den omstridte teaterudvidelse i Odense.

Karen Nørhs reaktion er bemærkelsesværdig - Det Radikale Venstres erklærede kærlighed til naturen og miljøet in mente. Men det gør den ikke mindre rigtig. Naturfredningsforeningen tror efterhånden, at det er den og ingen andre, der regerer landet. Og affæren fra Odense er et lysende eksempel på et magtmisbrug, som bør få konsekvenser.

Man kan mene om teaterudvidelsen i Kongens Have, hvad man vil. Følgelig er der intet kriminelt i Naturfredningsforeningens opfattelse af, at den bør undgås. Følgelig lytter vi også gerne til foreningens argumenter - men vi står aldeles af, når den som et lille vrælebarn, der ikke straks kan få sin vilje, i rent chikane- og forhalingsøjemed rejser en fredningssag, på hvilken der ikke er fugls føde.

For det er der jo ikke, når man anmoder om at få fredet ikke blot det område, hvor udvidelsen er planlagt - men hele den mishandlede park, der i 1700-tallet var en smuk barokhave, men som siden er ændret så mange gange, at der intet er tilbage af den. Man anmoder altså om at få fredet en pløjemark - ene og alene af den grund, at sagsbehandlingen vil vare så længe, at teaterplanerne måske bliver droppet. Det er - som Karen Nøhr siger i dagens avis - uværdigt, og det store skrækscenarium er, at hvis fredningssagen vindes, kan den slidte Kongens Have ingensinde omlægges.

Det er ikke første gang, at Danmarks Naturfredningsforening har huseret i Odense, hvor myndighederne alene ved udsigten til mange års tovtrækkeri opgav en så uskyldig ting som forlængelsen af sejlruten på Odense Å, og hvor byen skal være heldig, om den nogensinde får sin kanalforbindelse.

Naturfredningsforeningen nærer nemlig stærk bekymring for områdets bestand af vandsalamandre, rødben og dobbeltbekkasiner - men skønt alle disse skabninger herfra skal ønskes et langt og meningsfyldt liv, må der være grænser for, i hvor høj grad en privat organisation kan blokere for al nødvendig udvikling.

Men det er uheldigvis, hvad Danmarks Naturfredningsforening kan. I henhold til naturbeskyttelsesloven har foreningen en særstilling. Den har samme status som miljøministeren, amtsrådene og byrådene. Den kan, hvad vi andre ikke kan, rejse en fredningssag - og dermed forhale eller forhindre beslutninger, som folkevalgte politikere på demokratisk vis har taget.

Med sin lidet flatterende selvmålsmanøvre i Kongens Have har Danmarks Naturfredningsforening imidlertid diskvalificeret sig selv fra retten til at bevare denne særstilling.

Det har den tidligere fynske amtsborgmester åbenbart indset. Vi må håbe, at hun snarest ringer til partifællerne på Christiansborg og får dem til at indse det samme.

Selvmål i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce