Så er det ikke værre


Så er det ikke værre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er rabalder i EU - og heldigvis for det! Der er nemlig indbygget en demokratisk set sund spænding mellem EU's tre institutioner: Ministerrådet, der repræsenterer de enkelte landes regeringer, EU-Kommissionen, der i praksis er unionens ministre - og så Europa-Parlamentet, som vælgerne direkte sammensætter.

Derfor er det ikke mærkeligt, at samarbejdet engang imellem kan slå gnister, sådan som vi ser i disse dage, hvor parlamentet og kommissionen kæmper om magten.

KAMPEN har fået nogle til at mene, at EU befinder sig i en krise, som kun unionens mange modstandere kan være glade for. Det er forkert.

Man kan drøfte, om det er rimeligt at hidse sig så meget op over Italiens kommissærkandidat Rocco Buttigliones personlige syn på kvinder og homoseksuelle, at man vil kassere hele kommissionen - medmindre man da som visse grupperinger på yderste højre- og venstrefløj bevidst ønsker at kaste grus i maskineriet. Godt hjulpet af den store socialdemokratiske gruppe - og, nok så bemærkelsesværdigt, halvdelen af den liberale gruppe, der også er med på holdet.

De mener, at en kommissær ikke blot skal vurderes på sine gerninger, men også på sine holdninger. Derfor vil de ikke acceptere Buttiglione - skønt det i betragtning af konsekvenserne kan synes vel dramatisk, da Buttiglione aldrig vil kunne omsætte sine personlige holdninger til praktisk politik.

Men omvendt kan det kun være sundt, at de værdier, som EU bygger på, bliver diskuteret. I stedet for de mælkekvoter, vi som oftest hører om.

AT RINGE med alarmklokkerne, fordi parlamentet og kommissionen prøver hinanden af, er der heller ingen grund til. Det har blandt andet den fordel, at EU-Parlamentet kommer ind på vælgernes nethinde og betragtes som andet end en elefantkirkegård langt fra danskernes hverdag.

Poul Nyrup Rasmussen er for eksempel slet ikke blevet omsluttet af den glemslens tåge, som mange forudså, da han tog sydpå - og Karin Riis-Jørgensen er ikke længere blot den pæne pige fra Fyn. Hun kan andet end smile. Men vigtigere er, at EU ikke mere blot handler om at være for eller imod, men om holdninger og politik. Man er lige ved at råbe hurra.

DEN NYE kommissionsformand, der som tidligere ministerpræsident har følt sig bundet til sine gamle kolleger, har med sin stejle holdning provokeret et nyt parlament, der gerne vil vise sin magt. Det er, hvad sagen handler om. Og så er det altså heller ikke værre. Skal vælgernes i forvejen begrænsede interesse for EU-parlamentet fastholdes, kan man, som sagt, kun glæde sig over rabalderet.

Naturligvis kommer EU videre. Når stats- og regeringscheferne samles om få dage, fortæller de Barroso, at Buttiglione må have anden post, eller at Italien må stille med en anden kandidat. Det kan føre til en større rokade, og udelukkes kan det ikke, at Danmark dermed mister posten som landbrugskommissær.

Det vil selvfølgelig være stærkt beklageligt. Men sådan er det, når demokratiet slippes løs.

Så er det ikke værre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce