SDU på skrump


SDU på skrump

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Færre unge end tidligere søger optagelse på landets universiteter, og den største tilbagegang står Syddansk Universitet (SDU) for. Her er nedgangen på over 20 procent - fra 3066 nye studerende i 2007 til blot 2407 nye studerende i år.

Styrtdykket betyder, at SDU må nedlægge tre uddannelser, nemlig fransk, spansk og erhvervsøkonomi.

Det er en situation, som med god grund bekymrer SDU's rektor Jens Oddershede. Men bekymringen - og viljen til at handle - bør også omfatte Odenses og hele regionens såkaldte beslutningstagere - altså fremtrædende politikere og erhvervs- og organisationschefer.

Selv om et enkelt dårligt år ikke behøver at få stor betydning i det lange perspektiv, så er SDU's tilbagegang et kedeligt signal. Indsatsen for at tiltrække dygtige og ambitiøse unge, der med tiden skal give Odense og regionen et tiltrængt løft på uddannelsesområdet, synes at have været utilstrækkelig - eller helt slået fejl.

Der er uden tvivl flere årsager til, at færre unge end tidligere søger ind på en videregående uddannelse. De rigtig gode muligheder lige nu for at få job er én af forklaringerne, og såfremt jobbet blot udsætter studiestarten et år eller to, er der ingen større skade sket.

Men i stedet for at slå sig til tåls med det fromme håb, at den markant mindre interesse for det fynske universitet er et forbigående fænomen, bør især de lokale folkevalgte stille det selvkritiske spørgsmål, om Odense som studieby matcher Århus og for den sags skyld også Aalborg.

Nu er den slags vurderinger i høj grad smag og behag, men hos mange unge vil en nøgtern sammenligning givet falde ud Århus' fordel.

Når det er rimeligt at pirke til politikerne, så skyldes det, at store ord flyder i rigelige strømme fra de selvsamme folkevalgte, når der skal være valg.

Her har ingen af de to Boye'r noget at lade hinanden høre. Dog kan man godt minde borgmester Jan Boye (K) om, at han som fynsk amtsborgmester i sin tid stillede i udsigt, at nu skulle der gøres noget ved det løn- og uddannelsesefterslæb, der var - og er - årsag til, at fynboernes indtjening befinder sig cirka 10 procent under landsgennemsnittet.

Men omsat til cykelsprog er Fyn stadig den tunge gruppetto, der halser efter hovedfeltet.

Det er fint nok, at kulturrådmand Anker Boye (S) erkender, at tingene skal gøres bedre. Forventningen er så, at de gode holdninger får et konkret indhold, når Odense Kommunes budget for næste år skal skrues sammen.

Samtidig vil SDU kulegrave og derefter forbedre sin markedsføring, og i det hele taget skal der arbejdes på mange felter, hvis Fyn og for den sags skyld regionen på sigt skal nappe en del af den udvikling, som "Den fede pølse" - Vejle-Randers-aksen - lige nu rager til sig.

Og det skal helst være et arbejde, der rækker længere end de visioner, der udvikles ved mødebordet, og som stopper, når pressemeddelelsen er sendt ud.

Hvornår lancerer for eksempel det syddanske vækstforum nogle synlige resultater?

SDU på skrump

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce