Rus og rusture


Rus og rusture

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danskernes konsumering af alkoholiske drikke stiger støt, viser undersøgelser, og forbruget har nået et omfang, der bekymrer sundheds­eksperterne.

Endnu er der ikke tale om "russiske tilstande", men fortsætter tendensen, vil folkesundheden være truet, ligesom det altid økonomisk trængte sundhedsvæsen vil blive yderligere belastet.

En særlig side af problemet er de unges drukkultur. Mange begynder drikkeriet allerede som store børn, og som 16-18-årige fester de igennem, som det hedder, på gymnasiet eller et andet uddannelsessted efter folkeskolen. Ikke én gang om året, men jævnligt.

Nu forsøger Syddansk Universitet (SDU) at bremse den (u)skik, at selskabelige åndehuller i studierne pr. automatik skal domineres af hæmningsløs druk. Det er et prisværdigt forsøg.

De nye universitetsstuderendes rusture, der indleder studieåret, har i de senere år været et af de arrangementer inden for de videregående uddannelser, der for alvor er gået alkohol i. I takt med, at dåseøllet passerer svælget, er der afviklet selskabslege af plat eller seksuel karakter - udskejelser, som næppe alle nye studerende har deltaget helhjertet i. En del - nok fortrinsvis kvindelige studerende - har uden tvivl følt sig pressede.

SDU’s modtræk over for drukdominansen er et oplæg til alle fakulteter om "den gode studiestart". Oplægget indeholder retningslinjer for rusturens indhold, form og forløb, og det skal sikre, at ingen af deltagerne bliver krænkede eller marginaliserede. De nye retningslinjer forbyder naturligvis ikke alkohol, men placerer vin og øl, hvor det hører hjemme - ved en afsluttende fest.

Nu er det næppe en rustur, der afgør, om en studerende udvikler en leversygdom eller får et andet alkoholproblem. Her gør en enkelt selskabelig weekend hverken fra eller til.

Derfor er det signalet i SDU’s retningslinjer, der er forfriskende.

Mennesker med mange år på arbejdsmarkedet bag sig vil huske, at der for en generation siden var en helt anderledes afslappet, for ikke at sige lemfældig holdning til alkohol på arbejdspladserne, end der er i dag. Der blev drukket støt og tæt mange steder.

Det gør der stort set ikke nu om stunder, hvor arbejdstempoet er steget, og hvor meget arbejde er så krævende, at der ikke går an, at de ansatte dalrer rundt med en fjer på.

Et universitetsstudium er i substansen også et job. Det er "læreplads" for eksempelvis kommende jurister, læger og gymnasielærere. Derfor er et universitet - ligesom andre institutioner for videregående uddannelser - en arbejdsplads. Selvsagt for lærerne, men også for de studerende.

Men er der ikke socialt samvær med alkohol på mange virksomheder? Jo vist, der er måske en julefrokost og en fest efter et medarbejderseminar. Og det er sædvanligvis det.

SDU lægger ikke op til forbud og puritanisme. Meldingen er, at alkohol har fyldt for meget og bør fylde mindre. Det er et godt budskab.

Rus og rusture

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce