Rundhåndet region


Rundhåndet region

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Privathospitaler er et godt supplement til de offentlige sygehuse. Denne mulighed for at blive hurtigt behandlet har masser af patienter glæde af.

Derom er der formentlig bred enighed - hvis vi i dette tilfælde udelader diskussionen om regeringens angiveligt alt for rundhåndede prisaftaler med privatsygehusene.

Men ét er, at privathospitaler udfylder en nyttig funktion. Fint nok. Noget helt andet og dybt betænkeligt er det, at bestyrerne af det offentlige sundhedsvæsen, de fem regioner, favoriserer privathospitalerne i en grad, der svækker deres egne skatteyderdrevne sygehuse - nemlig ved at ledig kapacitet ikke udnyttes, og ved at læger på specialafdelinger går glip af værdifuld rutine og erfaring.

Dertil kommer en besynderlig måde at bruge penge på, omend der i den store ­sygehuskasse er tale om håndører.

To aktuelle eksempler indikerer, at de syddanske regionspolitikere bør give aftaler, sygehusprocedurer og tilskudsregler et eftersyn.

Mest grotesk er det, at Region Syddanmark sender hjertepatienter til det private Hjertecenter Varde i et omfang, der gør lægerne på hjertecentret på Odense Universitetshospital (OUH) delvist arbejdsløse. Mens regionen betaler cirka 150.000 kroner for hver patient, der bliver behandlet i Varde, har OUH måttet nedlægge tre operationspladser og sende personale på afspadsering.

Man fristes til at spørge, hvilken gammel kærlighed til Hjertecenter Varde, der er tale om for især Venstres medlemmer af regionsrådet?

For nogle år siden besluttede det Venstre-dominerede Ribe Amtsråd som sin sidste gerning at indgå en aftale med det private hjertecenter i Varde - stik imod Sundhedsstyrelsens råd og vel vidende, at OUH råder over et hjertecenter, der skal have så mange patienter som muligt for at sikre og bevare ekspertisen.

Det skal medgives, at hjertecentret siden har behandlet patienter i situationer, hvor OUH’s hjerteafdeling var presset, men det giver ikke mening at sende patienter til Varde, når OUH kan klare behandlingen.

I avisen i går kunne en patient, der lider af søvnapnø (luftspærring under søvn), så fortælle, at han får transporten betalt, hvis han kører fra sin bopæl i Odense til Privathospitalet Kollund i Kruså. Men ikke hvis han vælger det offentlige sygehus i Slagelse, der har ledig kapacitet. Så må patienten selv betale.

Småpenge? For regionen ja. For patienten måske, måske ikke. Men logik?

Underligt er det også, at landets mest magtfulde sygehuspolitiker, regionernes formand, Bent Hansen (S), intet kender til denne regel om dækning af transportudgifter. Hansen har nu bedt patienten om at sætte ham ind i sagen pr. brev eller e-mail.

Det må man så håbe, at patienten vil afse tid til.

Region Syddanmark har netop nedsat et nyt udvalg, Sundhedsvisionsudvalget, der skal udarbejde en overordnet vision for det syddanske sundhedsvæsen.

Tilsyneladende står det ikke i udvalgets kommissorium at sikre, at sygehuspengene bliver brugt bedst muligt. Det havde ellers været oplagt.

Rundhåndet region

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce