Rodet på Lindø


Rodet på Lindø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad foregår der egentlig ude på Lindøværftet? De interne forhold på Fyns største private arbejdsplads vækker stadig mere undren.

En underleverandør har haft frit spil på det store værft til at drive en kulsort forretning, hvor medarbejdere er blevet lokket med skattefri aflønning for arbejde i måneskin. Det er i hvert fald holdningen hos Skat, Fyns Politi og anklagemyndigheden, som forlanger 21 millioner kroner betalt tilbage og en klækkelig straf oveni.

Og lige så interessant: Dusinvis af ansatte på værftet fortæller samme - eller endnu værre - historie. Det har de gjort i årevis. Indimellem har de sagt noget til værftets ledelse. Det samme har fagforeningen 3F gjort.

Oven i købet har et søsterselskab i A.P. Møller-Mærsk-koncernen fundet det nødvendigt at holde møde med værftets ledelse for at forklare den om de bedrageriske forhold på dens eget område.

Alt sammen for døve øren. Ledelsen har nemlig ikke fået nogen rygende varme beviser overdraget, og den anser det ikke for sin opgave "at lege politi" (den ansvarlige direktørs eget udtryk) ved selv at undersøge de foruroligende rygter og påstande.

Endnu kan vi ikke vide, om der faktisk er foregået noget ulovligt - det vil en kommende retssag forhåbentlig opklare. Men det er med stor undren, at samfundet uden for værftsområdet kan iagttage, hvor lidt værftets ledelse ønsker at lede.

Uanset hvilke fuskere, der har fundet deres vej ud ad Lindøalléen, er der ikke skyggen af tvivl om, at det er ledelsen, der har ansvaret for en tilstand, der giver mulighed for sort arbejde. Den har først og fremmest pådraget sig dette ansvar ved sin passivitet. Fagforeninger og tillidsmænd har stadig meget stor styrke på værftet, hvor ingen i princippet arbejder uden deres vidende. Tilsyneladende har de heller ikke brugt denne styrke til at få rede - og ende - på det sorte arbejde.

For en måned siden blev en tidligere Lindø-ansat dømt for tyveri i stor stil fra værftet. Resultatet af en kultur, hvor tyveri var acceptabelt. Der var ingen ordentlig kontrol, og alle gjorde det jo.

Også her har ledelsen ved sin årelange manglende evne eller vilje til at gribe ind gjort sig ansvarlig. I februar tog den nye direktør så fat med politirazzia, professionelt vagtfirma, sikring, overvågning og udtalelser om nul-tolerance, og dermed blev mange års ledelsesafmagt sat i perspektiv.

Hvis man ikke vidste bedre, skulle man ikke tro, at denne arbejdsplads er en væsentlig del af landets mest beundrede koncern, der gerne vil forbindes med ord som samfundsansvar, ansvarlighed, anstændighed og ordentlighed.

"Rettidig omhu" skal være ledetråden for A.P. Møller-Mærsk. Virksomheden skal ikke blive overrasket, hvis det ikke just er de ord, der præger omverdenens syn på dens værft.

Rodet på Lindø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce