Rettidig omhu


Rettidig omhu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ØKONOMI

A.P. Møller udtalte det rammende, da han introducerede begrebet ”rettidig omhu”.

Regeringen derimod har redet gennem 90-ernes højkonjunktur med lukkede øjne, mens den har solgt ud af statens aktier for at finansiere en tredjedel af de samlede indtægter. Vi har brugt af ”reserverne” for at finansiere de offentlige udgifter. Det begrænser vores bevægelsesfrihed.

OECD anbefaler en stramning af finans-politikken uagtet at de danske skatter er høje og fortsat stigende. Finansloven går uden om alternativet - at sætte tæring efter næring gennem lavere offentlige udgifter og tilsvarende lavere skatter.

Samtidig har regeringen fremlagt flere og flere forslag, som gør det kedeligere og mere vanskeligt at være dansker.

Skatten på PC-ere er et godt eksempel på tankegangen, som kan karakteriseres med: mere papir, mindre IT-viden og ingen ekstra indtægt for staten.

Samme forhold præger beskatningen af pensionsordninger herunder den 3-doblede afgift for aktier. Flere i pensionsbranchen har betegnet ministerens regneeksempler som mere vild- end vejledende og uden hensyn til de igangværende omlægninger fra passive obligationer til aktive aktier.

De danske bilister er også et yndet beskatningsobjekt selv om staten på denne konto årligt henter over 40 mia. kroner. Dette store tal svarer til 7 procent af statens udgifter, og alene registreringsafgiften udgør 17 mia. kroner eller næsten det dobbelte af de samlede årlige vejudgifter. Det er en voldsom udnyttelse af en statslig monopolstilling.

Det er velkendt, at en skat kan blive så høj, at en forøgelse betyder et fald i indtægten. Dette synes nu også at gælde for hele bilområdet, hvor antallet af nye privatbiler er faldet fra næsten 90.000 i de første 10 måneder sidste år til under 65.000 biler i samme periode i år.

Samme tendens opleves i store dele af detailhandelen, og ud over effekten af pinsepakken og stigningerne i oliepriserne tales nu åbent om, at holdningen hos mange danskere er præget af usikkerhed omkring fremtiden.

Hos vor sydlige nabo er holdningen mere udtryk for rettidig omhu. I Tyskland og i andre europæiske lande er skatten nedsat. Det herved opståede underskud finansieres gennem den lavere skattesats og af den strækt øgede indtægt.

Banen er således kridtet op. Mod syd er det blevet sjovere at være borger, mens vi hjemme fortsat styres af bogholdere, der søger at overgå hinanden med at gøre det dyrere og kedeligere at være dansker. Højere skat på biler, større pensionsskat, fastfrosne personfradrag, dårligere afskrivningsregler og fortsat udsalg af arvesølvet.

Etableringen af skatteborgerfor-eningen er en naturlig reaktion på denne udsugningspolitik, hvis alvor vil gå op for os, når flere og flere unge for at unddrage sig, flytter deres arbejdsindsats og viden ud af landet.

Et politisk generationsskifte er en stadig mere nærliggende mulighed.

Men uanset hvem der sidder for bordenden taler mere og mere for, at kun en udgiftsreform kombineret med rettidig omhu kan gøre det lidt sjovere igen at være dansker.

Rettidig omhu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce