Regionernes afmagt


Regionernes afmagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et spørgsmål, som man kan forestille sig, at politisk interesserede fynboer og sydjyder vil stille sig i de kommende måneder, er dette: Hvad vil regionspolitikerne - nuværende, der genopstiller, såvel som nye kandidater - egentlig gå til valg på, når valgkampen åbnes efter sommerferien?

Sygehusstrukturen?

Sandsynligvis ja, både fordi sygehuse er regionernes altdominerende opgave, og fordi området er det eneste i regionsregi, der interesserer befolkningen.

Men så må man spørge: Hvilke budskaber kan kandidaterne - uanset parti - med troværdigheden i behold forsøge at sælge til vælgerne?

En landsdækkende sygehusplan for de næste mange år er lagt fast og vedtages formelt om kort tid. For Region Syddanmarks vedkommende betyder det blandt andet et nyt universitetshospital i Odense, lukning af akutberedskabet på Svendborg Sygehus om en årrække samt flytning af rygcentret fra Ringe til Middelfart.

Men ikke nok med, at kandidaterne kan få svært ved at finde noget, hvor de politiske vande har mulighed for at skilles.

Da sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i mandags fremlagde regeringens sygehusplan, skrevet af eksperterne i det såkaldte Erik Juhl-udvalg, udstillede han samtidig regionspolitikernes afmagt. Regionernes vilje ligger i regeringens lomme.

Hovedsigtet med hele sygehusomlægningen er der efterhånden bred enighed om. Færre og større skadestuer er et langt stykke ad vejen et fornuftigt tiltag, blandt andet for at styrke døgnberedskabet af speciallæger og for at udnytte kapaciteten.

Men på bundlinjen står, at Sundhedsstyrelsen og regeringen stort set har fået det, som de vil have det.

Man kan selvfølgelig diskutere, om regeringen uden regionens indstilling ville bygge et nyt universitetshospital i Odense. Alternativet, en gennemgribende renovering af OUH, kan bestemt ikke udelukkes.

Men et sygehus med en højt specialiseret skadestue og med afdelinger til behandling af alvorlige og komplicerede sygdomme ville der være i Odense under alle omstændigheder. Og at skadestuerne på den jyske side placeres i Esbjerg, Kolding og Aabenraa er også helt efter regeringens drejebog.

Skåret ind til benet må man konkludere, at regionsrådenes politiske berettigelse mandag eftermiddag blev klart sværere at få øje på.

Regeringen bestemmer, hvor mange penge regionerne skal have. Og regeringen bestemmer, hvordan pengene skal bruges.

At regionsrådsmedlem og tidligere fynsk amtsborgmester Poul Weber (V) har fået nok og ikke længere orker at køre den lange vej fra bopælen på Sydfyn til regionshovedkvarteret i Vejle for at bruge tid i en politisk forsamling med begrænsede beføjelser, forstår man udmærket.

Derimod må man undre sig over, at der stadig dukker nye kandidater op. Positivt for demokratiet, kan man sige. Men kandidaterne bør ikke satse på, at taburetten i et råd, som efter endnu en periode efter alt at dømme vil havne i papirkurven, vil give den store opmærksomhed.

Regionernes afmagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce