Puslespillet


Puslespillet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEN FØRSTE halvdel af Anders Fogh Rasmussens puslespil gik op i går, da den kommende regeringschef og hans vicestatsminister, den konservative Bendt Bendtsen, en lille uges tid efter valgsejren opsendte hvid røg fra det neutrale forhandlingslokale bag det gamle landsting og offentliggjorde deres fælles regeringsgrundlag. Den anden halvdel af puslepillet lægges i dag, når navnene i den nye regering bliver bekendtgjort og ministrene præsenteret for Dronningen.

EGENTLIGE overraskelser i det regeringsgrundlag, som Rasmussen og Bendtsen fremlagde i aftes, var der ikke. Til gengæld må det siges, at de to partier tilsyneladende agter at holde de løfter, de har fremsat i valgkampen. Her scorede De Konservative point – dem havde de også brug for, for ellers var de druknet – ved ikke at stille sig tilfreds med Venstres skattestop. Bendtsen krævede direkte skattelettelser for at indtræde i regeringen, og kompromiset blev så, at det får han også – men først i 2004. Måske. Dermed kan både V og K jo hævde, at de har fået deres politik igennem – og dermed har hverken Fogh eller Bendtsen tabt ansigt.En et-årig barselsorlov, frit valg i ældreplejen og fri behandling på private sygehuse eller i udlandet, hvis det offentlige ikke kan klare opgaverne inden for et et par måneder, var også forudsigelige elementer i det i øvrigt ualmindeligt omfattende regeringsgrundlag. Men Anders Fogh Rasmussen vil jo signalere, at han er en grundig mand, der ikke vil fanges på det forkerte ben, fordi han har glemt en detalje. Det vil hans ministre også få at føle. Deres job bliver ikke let. Kaptajnen har let til smil, men han tåler ingen slinger.

De højere straffe for volds- og voldtægtsforbrydelser var også ventet, og det samme var stramningerne i udlændingepolitikken. Her vil regeringen blandt andet begrænse familiesammenføringerne – der ikke nødvendigvis skal ske i Danmark, men også i det oprindelige hjemland – og flygtninge, der tager på ferie i det land, som de under gruopvækkende omstændigheder er flygtet fra, skal ikke satse på regeringens velvilje. Ligeledes kan nydanskere ikke vente kontanthjælp fra den første dag.

DET ER svært at se, hvem VK-regeringen, i hvert fald lige med det første, skal kunne komme op at skændes med. Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti kan dårligt kritisere udlændingeudspillene, og Socialdemokratiet, som fik en slem og måske også for voldsom valglussing, trænger til en pause, mens partiet finder sine egne politiske ben – og ikke mindst den nye og yngre ledelse, der skal udfordre Fogh ved næste valg. Det valg haster ikke for socialdemokraterne.

POLITISK synes ministeriet Anders Fogh synes således at have garderet sig. Der er lagt fra land med programpunkter, som vælgerne i det store og hele kan bifalde, og som de øvrige partier får svært ved at anfægte. Indledningen forekommer velskrevet – og det skal blive interessant at følge fortsættelsen.

Puslespillet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce