Psykisk syge børn svigtes


Psykisk syge børn svigtes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danske børn med leukæmi er tæt på at have den bedste overlevelse i verden. Det danske sundhedsvæsen har oppet sig siden begyndelsen af 1980'erne, hvor Danmark inden for børnecancer haltede 10-15 procent efter de øvrige nordiske lande.

Denne rigtig gode nyhed fra sundhedsområdet blev spredt tidligere i juli. Desværre blev den siden afløst af en lige så trist nyhed.

Psykisk syge børn og unge i Danmark bliver svigtet. De bliver hverken undersøgt eller behandlet i rette tid. Der er eksempler på ventetider på op imod et år.

At situationen er uacceptabel siger sig selv. Men ekstra pinligt er det, at sundhedspolitikerne fra hver sin skyttegrav nu er i gang med den sædvanlige mudderkastning for at undgå at slæbe rundt med den ubehagelige abe på skulderen, når en ny regel træder i kraft 1. august.

Herefter har psykisk syge under 19 år ret til at blive henvist til undersøgelse hos private, hvis det offentlige ikke inden for to måneder kan stille en diagnose. Fra 1. januar omfatter reglen også behandling.

- Vi har ikke en chance for at for at overholde denne ret, lyder klagesangen fra formand for regionernes social- og psykiatriudvalg, Bent Normann Olsen (S).

Gæt engang, hvad Normann Olsen mener, der skal til: Rigtigt - flere penge fra staten.

Lige så nemt at gætte er opfattelsen hos sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K). Regionerne har fået "rigtig mange millioner" til netop dette område, lyder den forudsigelige melding fra ministeren.

Som under de årlige budgetforhandlinger mellem finansministeren og topfolkene i henholdsvis Kommunernes Landsforening og Danske Regioner må danskerne nu lægge øre til et skænderi om penge - en tvist med påstande, som menigmand umuligt kan gennemskue.

I dette tilfælde ville det klæde regionspolitikerne at erkende, at Danske Regioner for mindre end to måneder siden indgik en økonomiaftale, som regionernes formand, Bent Hansen (S), oven i købet erklærede sig tilfreds med.

I denne aftale må ligge, at regionerne har fået de fornødne penge til at løse opgaverne - også inden for psykiatrien.

Når det er slået fast skal medgives, at psykiatrien historisk ikke har haft høj status i lægeverdenen. Derfor er manglen på kvalificeret personale mere udtalt her end inden for andre specialer.

Psykiatrien er også sat i skyggen af, at andre patientorganisationer har haft større pondus til at presse penge ud af det politiske system - helt legitimt i øvrigt, for kræft- og hjertesygdomme og andre livstruende lidelser skal naturligvis have de fornødne ressourcer.

Disse forhold er dog ingen undskyldning for sundhedspolitikerne. Tværtimod forpligter de politikerne til at sætte ekstra fokus på psykiatrien. Kommunerne bør spille med ved at tilbyde hurtig og rigtig behandling til børn, der i bekymrende grad afviger fra normen - ikke for at gøre enhver lille afvigelse til en psykisk sygdom, men for at forhindre, at et lille problem vokser sig stort og svært at håndtere.

Psykisk syge børn svigtes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce