Prisværdig selverkendelse af politikerne


Prisværdig selverkendelse af politikerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lederskribent Per Storm Madsen
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Hatten af for politikerne i Faaborg-Midtfyn Kommune, som i samarbejde med kommunens direktion har indført strenge retningslinjer for politiske besøg på kommunens plejehjem, skoler og børneinstitutioner. I den udstrækning, at andre kommuner og regioner ikke allerede har regler på området, må de meget gerne følge Faaborg-Midtfyns eksempel.

Når der er grund til at rose lokalpolitikerne i Faaborg-Midtfyn, er det, fordi beslutningen er udtryk for stor selverkendelse. Politikerne erkender, at i det næste halve år, hvor valgkampen op til kommunalvalget i november spidser mere og mere til, vil det ikke uden forbud være muligt at opretholde pli og hensynsfuld adfærd. Almindelige normer vil tabe til konkurrencen om stemmerne.

Udtrykt på en anden måde: Forbuddet op til kommunalvalget og de efterfølgende stramme retningslinjer skal forhindre, at kandidater fører valgkamp og driver politisk agitation med pjecer og plakater på lærerværelser, i børnehavekantiner og på plejehjemmenes fællesstuer. Altså på steder, hvor kandidaternes "ofre" er i situationer, hvor det er meget svært at sige fra. Tvangsindlagt er et hårdt ord, men det er noget derhenad.

Det detaljerede regelsæt i Faaborg-Midtfyn siger meget om mulige smuthuller, man på forebyggelsesvis må lukke: Kun politikerbesøg i selskab med en kommunal topchef, ingen foto-, video- eller lydoptagelse under besøget uden forudgående aftale. Aftalte optagelser må hverken bruges på de sociale medier eller som materiale i valgkampen. Og så videre.

Mads Holdgaard fra Alternativet i Faaborg-Midtfyn tilslutter sig restriktionerne, dog med beklagelse, må man forstå, for han kalder regelsættet "et sygdomstegn". Det kan Holdgaard have ret i, men i så fald er der tale om en sygdom, der er uhelbredelig. Den politiske kamp bliver stadig mere anmassende, både hvad angår debattone og opfindsomhed i metoder til at kapre vælgere. Diagnosen er der almindelig enighed om, men ingen har endnu fundet den effektive kur.

Ser man bort fra valgkampe, hvor det er indlysende, at for eksempel regionsrådskandidater holder sig væk fra sygehuse - sådan som det er tilfældet i Region Syddanmark - kan retningslinjerne blive så stramme, at de hæmmer politikernes arbejde. Det skal man naturligvis undgå. Formanden for socialudvalget skal kunne aflægge visit på plejehjemmet, gerne i selskab med en forvaltningschef, men uden forudgående bøvl og bureaukrati. Generelt skal politikerne have føling med de institutioner, de har ansvaret for.

Der er altså på den ene side og på den anden side. Og som Mads Holdgaard er inde på i avisen i går, er det ærgerligt, at almindelig sund fornuft ikke rækker, og at regler er nødvendige. Men sådan er dagens politiske univers. Den politiske natur har det med at gå over optugtelsen.

 

 

 

 

 

 

 

Uden et forbud vil almindelige normer tabe til konkurrencen om stemmerne.

Prisværdig selverkendelse af politikerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce