Prisværdig integration


Prisværdig integration

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den venlige tone var slået an, da integrationsminister Bertel Haarder i mandags uddelte integrationspriserne for 2003.

Det har ellers ikke været lutter venlighed, der har kendetegnet forholdet kommunerne og ministeren. Han har ved flere lejligheder beskyldt dem for ikke at være aktive nok, når det gælder integration af flygtninge og indvandrere. Men her kunne han pege på de to prisværdige kommuner, Egvad og Videbæk, der har gjort en stærk indsats for at få integreret alle nydanskere - og haft succes med indsatsen.DET KAN andre kommuner sikkert lære meget af. Men hvad endnu flere kunne bruge som forbillede, er den måde, som borgmesteren i Egvad, Kent Skaaning, tager imod udlændinge på. Han siger tak til, når der kommer flygtninge og indvandrere til den vestjyske kommune og betragter dem som en ressource, både kulturelt og arbejdsmæssigt. Han byder dem velkomne som medmennesker.VEL HAR integrationsministeren ret i, at den illegale indvandring er et problem, og vel har han ret i, at vi ikke bare skal lade indvandrere frit få del i den danske velstand gennem familiesammenføring. Men det er tonen i hele indvandrerdebatten, der i de senere år er blevet så forpestet, at der måske var større behov for en pris for sober og værdig tale. Det er uanstændigt mod de flygtninge, som er traumatiserede efter tortur, eller som har set et eller flere familiemedlemmer dræbt eller mishandlet, at de skal føle sig slået i hartkorn med kriminelle og terrorister.

Brutaliteten har også for alvor fået tag i den politiske debat. Når andengenerationsindvandrere næsten kun omtales i forbindelse med kriminalitet, når ordet muslim automatisk kædes sammen med ordet terrorisme, og når nydanskerne i det hele taget skildres som et problem, skal det gå galt med den gensidige forståelse.

Når Pia Kjærsgaard om kriminelle andengenerations indvandrere siger "vi vil ikke finde os i det", har hun jo ganske ret. Men det betyder forhåbentlig ikke, at hun se med mildere øjne på kriminalitet, begået af unge flergenerations danskere?

I debatten er det vigtigt at fastholde, at det er forbrydelser og socialt misbrug, der skal bekæmpes. Ikke indvandrerne og ikke flygtningene.

Flygtninge, der er kommet hertil, fordi de er truede i deres hjemland, har krav på behandling og omsorg, indtil de er i stand til at arbejde. Indvandrerne, og ikke mindst kvinderne, skal integreres langt hurtigere. De skal have et arbejde, og de skal lære dansk.TIL DET FORMÅL er Bertel Haarders integrationspriser, som nu blev uddelt for andet år, en glimrende inspiration. Men når det gælder synet på de nydanskere, der opholder sig her fuldt lovligt, og som gerne vil gøre en indsats, er den vestjyske borgmesters holdning en lige så vigtig inspiration: de skal føle sig velkomne, og at der er brug for dem i det danske samfund.

Prisværdig integration

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce