Politisk arbejde ud til folket


Politisk arbejde ud til folket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef Mogens Kruse
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Mandag fejrede vi Grundlovsdag for at markere indførelsen af grundlæggende rettigheder, demokrati og ytringsfrihed her til lands. Som nævnt i mange grundlovstaler er demokratiet noget, vi skal kæmpe for hver dag. Også i det små, hvor den politiske beslutningsproces synes at glide længere og længere væk fra lokalsamfundene. Færre og færre melder sig ind i et politisk parti, og engagementet fra mange borgere i spørgsmål om samfundets indretning indskrænker sig til et "like" på Facebook og så videre til det næste.

Enkelte fynske kommuner tager tendensen alvorligt og sender byrådspolitikerne ud af rådhusenes byrådssale, også når der ikke er valgkamp. Senest i sidste uge i Assens, hvor byrådsmødet blev flyttet til Industrien i Aarups biografsal. Det er sundt og godt for demokratiet, at de folkevalgte møder borgerne, som samtidig får et indblik i det politiske arbejde. Hvis du holder af hverdagen, er det godt at møde de lokale medlemmer af byrådet.

Med det kommunale selvstyre er det lokalpolitikerne, der bestemmer den lokale skoles skæbne, om der er råd til en ny sportshal og til sikre skoleveje og cykelstier. Kort sagt alt det, som kitter et lokalsamfund sammen. Med den seneste kommunalreform for 10 år siden, som reducerede antallet af kommuner fra 271 til nu 98, var og er der masser af bekymring over, at magten kommer for langt væk fra borgerne. Nu er byrådspolitikerne ikke længere nogen, vi lige møder i supermarkedet og kan få svar på et par spørgsmål.

I forhold til borgernes krav om service og velfærd var de gamle kommuner blevet for små og ineffektive, men centraliseringen indebærer også et ansvar for stadig at holde den politiske beslutningsproces tæt på kommunens borgere. Ikke mindst er det vigtigt at give borgerne mulighed for at blive hørt og dermed tage ordentligt hensyn til lokale forhold. Kapper lokalpolitikerne den tætte kontakt til borgerne, bliver det let at komme med argumenter for endnu større enheder og endnu mere centralisering, når nu det lokalpolitiske ikke fungerer alligevel. Det vil være en forkert vej at gå.

Det er vigtigt, at de lokale byrådspolitikere kommer ud i fora, hvor borgerne kan være med. Derfor bør alle kommuner tage ved lære af det, Assens og enkelte andre fynske kommuner gør. Det giver også mulighed for at forstå baggrunden for de beslutninger, som træffes, og sætte spørgsmålstegn ved dem ved de såkaldte dialogmøder lige efter byrådsmødet. For nogle byråd kan det muligvis være fristende at spise borgerne af med at smække et videokamera op i byrådssalen og transmittere fra møderne. Det er selvfølgelg bedre end ingenting, men det er ikke nok til at holde liv i nærdemokratiet. Gør som i Assens, se at komme ud til borgerne og husk ledelsesmantraet om, at man skal elske sine brokkerøve. Også efter kommunalvalget 21. november i år.

 

Hvis du holder af hverdagen, er det godt at møde de lokale medlemmer af byrådet.

Politisk arbejde ud til folket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce